Κι αυτό γιατί, στο περιθώριο της – ομολογουμένως -εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωση που έλαβε χώρα, χθες το απόγευμα στο «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο ανώτερος σύμβουλος του νέου Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η άποψη της Άγκυρας!
Συγκεκριμένα, ο κ. Τόμας-Ανκερ Κρίστενσεν, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει η Κομισιόν για να προστατεύσει το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου, ένα αμιγώς διευρωπαϊκό έργο, από τις απειλές της Τουρκίας, δήλωσε ότι: ««Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο η Επιτροπή έχει ένα ρόλο. Ωστόσο ρόλο έχουν και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Τουρκία θα υπέθετα, με δεδομένη τη σημασία του έργου. Είναι πολλά τα θέματα γύρω από το project, τα οποία πρέπει να λυθούν και η Τουρκία αποτελεί μέρος της υπόθεσης».
Σκέφτηκε, άραγε, ο Δανός αξιωματούχος της Κομισιόν ότι το Great Sea Interconnector είναι στη λίστα με τα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), έχοντας, μάλιστα, εξασφαλίσει από το 2022 χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη για έργο τέτοιου είδους; Ή ότι η έρευνα και πόντιση καλωδίων περιλαμβάνονται στις ελευθερίες των διεθνών υδάτων, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας; Ή, επίσης, ότι η δήλωσή του μπορεί να δώσει «πάτημα» στην Άγκυρα να συνεχίσει τις παράνομες, κατά το Διεθνές Δίκαιο, απειλές της για επίδειξη ισχύος;
Όπως και να ’χει, η απαράδεκτη αυτή δήλωση, η οποία έγινε μέσα στην ελλαδική πρωτεύουσα και, μάλιστα, παρόντος επισήμων, ανάμεσα στους οποίους και ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, πρέπει να καταδικαστεί επισήμως από τις Βρυξέλλες γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα θεωρηθεί ότι είναι το πρώτο βήμα για να μπει η Τουρκία «από την πίσω πόρτα» σε ένα έργο τόσο κρίσιμο και για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ αλλά και δύο κρατών – μελών της – της Ελλάδος και της Κύπρου- όπως και του Ισραήλ.