από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η επίσκεψη Ρούμπιο, ο οποίος πρόκειται να συμμετάσχει αύριο και την Παρασκευή σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ξεκινά την ημέρα κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει τους νέους δασμούς που πρόκειται να επιβάλει η Ουάσινγκτον ακόμη και σε παραδοσιακούς συμμάχους της.
Παράλληλα ο Τραμπ αυξάνει την πίεση στους Ευρωπαίους, καλώντας τους να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την άμυνά τους και να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι τους έχει αποκλείσει από τις άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών από τη μία και Ρώσων και Αμερικανών από την άλλη.
Η αμερικανική επίθεση αφορά και το πολιτικοϊδεολογικό πεδίο, με τον Τραμπ, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και τον στενό συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, να βάλλουν κατά των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.
Η ομιλία του Βανς στη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στα μέσα Φεβρουαρίου παραμένει στη μνήμη των Ευρωπαίων. Τότε είχε δηλώσει ότι «σε όλη την Ευρώπη η ελευθερία της έκφρασης, φοβάμαι, ότι υποχωρεί».
Το διατλαντικό ραντεβού πραγματοποιείται εξάλλου μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The Atlantic περιελήφθη σε λίστα συμμετεχόντων σε μια απόρρητη συνομιλία όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζητούσαν πολεμικά σχέδια.
Στις συνομιλίες που έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό ο Τζέι Ντι Βανς κατηγορούσε τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να εκμεταλλευθούν τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Αν πιστεύεις ότι πρέπει να το κάνουμε, ας το κάνουμε. Απλώς μισώ να σώζω για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους», έγραψε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ. Σε αυτό ο Χέγκσεθ απάντησε: «Συμμερίζομαι πλήρως την απέχθειά σου για το φόρτωμα των Ευρωπαίων. Είναι αξιολύπητοι!».
Στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθεί «στην αύξηση των επενδύσεων των συμμάχων στην άμυνα και στην εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία», επεσήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Ρούμπιο «θα αναφερθεί επίσης στην κοινή απειλή που αποτελεί η Κίνα για την ευρωατλαντική συμμαχία και τη συμμαχία της περιοχής Ινδίας- Ειρηνικού» στη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους ασιατικών χωρών, καθώς στις προετοιμασίες γα τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη το καλοκαίρι.
Εκτός από τον Καναδά, τον οποίο ο Τραμπ αντιμετωπίζει συχνά σαν να είναι «η 51η πολιτεία των ΗΠΑ», καμία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μοιάζει να είναι τόσο στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου όσο η Δανία.
Ο Ρούμπιο θα έχει την ευκαιρία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, να συναντηθεί με τον Δανό ομόλογό του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, εν μέσω μεγάλης έντασης μεταξύ της Κοπεγχάγης και της Ουάσινγκτον με αφορμή τη Γροιλανδία, την οποία θέλει να αποκτήσει ο Τραμπ.
Εξάλλου οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ διεξάγονται περίπου ένα μήνα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος εξέπληξε τους Ευρωπαίους ταπεινώνοντας τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.
Η στάση των ΗΠΑ ώθησε τους Ευρωπαίους να επανεξετάσουν τη δέσμευση της Ουάσινγκτον προς την ασφάλεια στην ήπειρο, με τη Γερμανία να υιοθετεί ένα τεράστιο σχέδιο επενδύσεων στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται μεγάλες δαπάνες για την άμυνα.
Έπειτα από τρία χρόνια πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ο Τραμπ φιλοδοξεί να τερματίσει τις συγκρούσεις και για τον λόγο αυτό έσπασε τη διπλωματική απομόνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Όμως οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν.
Κριστίν Λαγκάρντ: Αρνητικοί σε όλο τον κόσμο οι δασμοί του Τραμπ
Οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι αρνητικοί σε όλο τον κόσμο, με τη ζημιά να εξαρτάται από το πόσο μακριά θα φθάσουν, πόσο διάστημα θα διαρκέσουν και από το εάν θα οδηγήσουν σε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
«Θα είναι αρνητικό σε όλο τον κόσμο και η πυκνότητα και η διάρκεια του αντίκτυπου θα ποικίλλουν ανάλογα με το εύρος, τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν, από το πόσο θα διαρκέσει, από το εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή όχι», δήλωσε η Λαγκάρντ στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.
«Διότι, ας μην ξεχνάμε, αρκετά συχνά αυτές οι κλιμακώσεις δασμών, επειδή αποδεικνύονται επιβλαβείς, ακόμα και γι’ αυτούς που τις επιβάλλουν, οδηγούν σε διαπραγματευτικά τραπέζια όπου οι άνθρωποι κάθονται και συζητούν και τελικά αίρουν κάποια από αυτά τα εμπόδια».
Confindustria: Οι δασμοί Τραμπ θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις ιταλικές επιχειρήσεις
Ο αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών σε ιταλικές επιχειρήσεις θα είναι τεράστιος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομοσπονδίας βιομηχανιών της χώρας Confindustria, καλώντας την Ευρώπη να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο Τραμπ αναμένεται να επιβάλει σήμερα νέους σαρωτικούς δασμούς σε εμπορικούς του εταίρους σε όλο τον κόσμο, ανατρέποντας τη βασιζόμενη σε κανόνες εμπορική πολιτική δεκαετιών, απειλώντας με αύξηση του κόστους και πιθανόν προκαλώντας αντίποινα από όλες τις πλευρές.
Οι λεπτομέρειες των σχεδίων για δασμούς, γνωστά ως «Ημέρα Απελευθέρωσης», είναι ακόμα υπό επεξεργασία και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Λευκό Οίκο αργά σήμερα το βράδυ (ώρα Ελλάδας).
«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε με μεγάλη προσοχή (τις επιπτώσεις) των δασμών που θα ανακοινωθούν από τον Τραμπ. Υπάρχει κίνδυνος για την Ιταλία, το Κέντρο Ερευνών μας αξιολογεί το μέγεθος του αντίκτυπου, που θα είναι τεράστιο», δήλωσε ο Εμανουέλε Ορσίνι σε συνέντευξη στην εφημερίδα La Stampa.
Η Confindustria αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση για τον αντίκτυπο των δασμών και τις ευρύτερες προοπτικές για την ιταλική οικονομία αργότερα σήμερα.
Ο Ορσίνι προσέθεσε ότι οι επιχειρήσεις με υψηλότερες εξαγωγές –όπως ο φαρμακευτικός κλάδος, η βιομηχανία της μόδας, οι βιομηχανίες τροφίμων και οι εταιρίες κατασκευής μηχανημάτων-- θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο.
Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι εάν «η Ευρώπη τροφοδοτήσει την αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, η Κίνα θα επωφεληθεί από αυτό» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ενωμένη στην προσέγγισή της στις ΗΠΑ.
Ως απάντηση στους δασμούς, ο Ορσίνι ζήτησε μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), νέες εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως το Μεξικό, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη και βελτίωση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς.
Ο Ορσίνι εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Ιταλοί επιχειρηματίες δεν θα ξεκινήσουν να εξετάζουν την πιθανότητα μετεγκατάστασής τους εκτός της χώρας ως αποτέλεσμα των νέων δασμών.