Όπως ανέφερε η Επιτροπή, οι εκπομπές CO2 που περιλαμβάνονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 5% για το 2024. Το πλαίσιο ΣΕΔΕ αφορά στο 45% περίπου των συνολικών ρύπων της ΕΕ, και μετρά τις εκπομπές των επιχειρήσεων ενέργειας, των κατασκευαστών, και των αεροπορικών εταιρειών.
Η πτώση 5% σημαίνει πως οι ρύποι ΣΕΔΕ είναι επί του παρόντος 50% χαμηλότεροι από τα επίπεδα του 2005, επιτρέποντας στους αναλυτές να ελπίζουν ότι ο στόχος για τη μείωση 62% μέχρι το 2030 είναι εφικτός. Φυσικά, η επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης απαιτεί την προσήλωση και επιτάχυνση των προγραμμάτων πράσινης μετάβασης και των 27 κρατών-μελών, κάτι που φαντάζει όλο και πιο δύσκολο υπό τις παρούσες συγκυρίες.
Ο μπροστάρης της προσπάθειας ήταν ο ενεργειακός τομέας, όπου καταγράφηκε πτώση 12% στις εκπομπές CO2 συγκριτικά με το 2023. Αυτή η σημαντική αλλαγή οφείλεται στη διάχυση των ΑΠΕ, η χρήση των οποίων αυξήθηκε κατά 8%, την αύξηση της πυρηνικής ενέργειας κατά 5%, και την ταυτόχρονη μείωση του φυσικού αερίου κατά 8% και του άνθρακα κατά 15%. Οι εκπομπές στον βιομηχανικό τομέα ήταν σταθερές, καθώς μία άνοδος 7% στον κλάδο των λιπασμάτων αντιστάθμισε μία μείωση 5% στον κλάδο της τσιμεντοποιία.
Από την άλλη πλευρά, ο τομέας των αερομεταφορών σημείωσε άνοδο 15% στους ρύπους, εξαιτίας της διεύρυνσης των αεροπορικών συνδέσεων με τρίτα κράτη. Το 2024 ήταν και η πρώτη χρονιά για τη συμπερίληψη ναυτικών εκπομπών στο ΣΕΔΕ, όπου καταγράφηκαν 72 εκατομμύρια τόνοι CO2 για το προηγούμενο έτος.
Η χθεσινή αξία του ΣΕΔΕ κυμάνθηκε στα 63 ευρώ/μετρικό τόνο χθες, σημειώνοντας πτώση όπως και το σύνολο των διεθνών αγορών. Εντός του 2025, η τιμή ΣΕΔΕ έφτασε στο ψηλότερο σημείο της στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ βρίσκεται σε πτωτική πορεία από τις αρχές του Φεβρουαρίου.