Οι έρευνες διεκόπησαν στις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδος (ΡΑΕ) και Κύπρου (ΡΑΕΚ) καθώς και στο ελλαδικό ΥΠΕΝ αλλά και σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο, φαίνεται ότι τις δρομολογούν εκ νέου.
Η διακοπή των ερευνών σημειώθηκε μετά την απόφαση της ελληνικής πλευράς να αναβάλει την πληρωμή δόσης ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ προς την κατασκευάστρια εταιρεία Nexans (πέραν των περίπου 20 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι κόστισε η δίμηνη ακινησία των πλοίων). Ωστόσο, η γαλλική εταιρεία με τις απαιτήσεις της για τη συνέχιση του έργου, άσκησε ασφυκτική πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε λύση.
Μάλιστα, έχουν υπάρξει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επαφές υψηλότατου επιπέδου μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Τελ Αβίβ, ώστε το έργο του καλωδίου Κρήτης – Κύπρου να θωρακιστεί από γεωπολιτικούς κινδύνους που το περιβάλλουν. Πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, αλλά και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ, να έχει διασφαλίσει διαβεβαιώσεις για την πολιτική στήριξη στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Κι αυτό, παρά τις τουρκικές αμφισβητήσεις, που έχουν λάβει από τον περασμένο Ιούλιο και έμπρακτη μορφή, μέσα από επανειλημμένες παρεμποδίσεις του ιταλικού σκάφους Revoli Relume, που πραγματοποιούσε, ως τώρα τις έρευνες προετοιμασίας της πόντισης για λογαριασμό της Ελλάδας. Η Άγκυρα θεωρεί ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, ακόμα και αν δεν αφορά την υφαλοκρηπίδα, θα πρέπει να έχει και την άδειά της, ενώ προς επίρρωσιν των επιχειρημάτων της, επικαλείται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και τις επιστολές Σινιρλίογλου του 2020 στον ΟΗΕ. Αντίθετα, η Αθήνα θεωρεί ότι οι διαδικασίες πόντισης αποτελούν αυτονόητη άσκηση δικαιώματος στην θάλασσα, ενώ, επιπλέον, συγκεκριμένα η περιοχή των ερευνών εμπίπτει στο ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο.
Ο χρόνος έναρξης των ερευνών, πάντως, εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα των πλοίων και, σύμφωνα, με πληροφορίες, αν όλα κινηθούν με βάση το σύνηθες χρονοδιάγραμμα, αυτές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ήδη υπάρχουν προετοιμασίες σε διάφορα επίπεδα.
Καθώς οι πληροφορίες θέλουν το Revoli Relume να παραμένει αγκυροβολημένο στην Ολλανδία, πιθανότατα να κληθεί το σκάφος «NG Worker», που χθες βρισκόταν στα ανοιχτά του λιμανιού της Μεσσήνης στην Ιταλία.