Στα Σκαριά Μεγάλη Επένδυση για Πυρηνικές Μονάδες στην Νότιο Ελλάδα - Αποκλειστικά στο Energia.gr

Στα Σκαριά Μεγάλη Επένδυση για Πυρηνικές Μονάδες στην Νότιο Ελλάδα -  Αποκλειστικά στο Energia.gr
του Νίκου Παλαμήδη
Τρι, 1 Απριλίου 2025 - 08:21

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Energia.gr, σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά εχθές το βράδυ μεγάλη σύσκεψη στου Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με συμμετέχοντες υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων Ελληνικών και ξένων ενεργειακών και τεχνολογικών εταιρειών (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Elpedison, Westinghouse, Google, EDF κ. ά.).

Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης, στη οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών funds και τεχνικών εμπειρογνωμόνων από το Ισραήλ, το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, είναι η εγκατάσταση και λειτουργία δύο ή και περισσότερων ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών μονάδων σε τοποθεσίες στην νότια Ελλάδα.

Όπως μάς ενημέρωσε αξιόπιστη πηγή μας με άμεση πρόσβαση σε έναν από τους συμμετέχοντες στην ανωτέρω συνάντηση, η υπό συζήτηση πρόταση αφορά την εγκατάσταση τουλάχιστον δυο πυρηνικών μονάδων - με πρόβλεψη για άλλες δυο ή τρεις - τελευταίας τεχνολογίας, τους γνωστούς Small Modular Reactors (SMR’s) αμερικανικής προέλευσης 300 MW με 400 MW εγκατεστημένης ισχύος ο καθένας. Σύμφωνα με τελευταία σενάρια ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που «τρέχει» ο ΑΔΜΗΕ, αναμένεται σημαντική αύξηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης της χώρας μέχρι το 2030, παρά την μείωση στην ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όπως επισημαίνει και η τελευταία Έκθεση του ΙΕΝΕ (εδώ).

Η ανάκαμψη στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από την προγραμματισμένη λειτουργία ενός δικτύου 10 και πλέον data centres που σχεδιάζει η Google, η ΔΕΗ αλλά και άλλες εταιρείες όπως λ. χ. η Intrasoft, η Eunice, η Microsoft και η Amazon, σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα. Προκειμένου να καλυφθεί η προβλεπόμενη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση μονάδων βάσης (που θα παρέχουν base load) Κάτι που οι πυρηνικές μονάδες SMR το επιτυγχάνουν άριστα συνδυάζοντας 24ωρη λειτουργία με ανταγωνιστικό λειτουργικό κόστος. Στόχος η ένταξη των νέων πυρηνικών μονάδων στο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα της χώρας το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι αργότερα από το 2030.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, πρόκειται για πολύ σοβαρή επένδυση η οποία εδώ και μήνες έχει απασχολήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά μόλις τώρα φαίνεται ότι ωρίμασαν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την υποβολή αίτησης στην ΡΑΑΕΥ για μια κατ’ αρχάς αδειοδότηση in principle. Βέβαια, όπως εξήγησαν στο πόρταλ ειδικοί επιστήμονες, θα χρειαστεί μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα να συστήσει μια νέα Αρχή - στο πρότυπο των ισχυόντων σε άλλες χώρες - η οποία θα έχει τη ευθύνη για την πλήρη αδειοδότηση ενός πυρηνικού σταθμού λόγω των πολύ αυστηρών, για λόγους ασφαλείας, προδιαγραφών (δηλ. ένα Nuclear Regulatory Authority). Ως πρόεδρος της νέας Αρχής προαλείφεται ο καθηγητής Παντελής Κάπρος ο οποίος, ως γνωστόν, έχει προϋπηρεσία στην πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας. Με την οριστική άδεια για την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού να δίνεται αποκλειστικά από την εν λόγω Αρχή.

Το όλο θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης τέθηκε μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κον. Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ την περασμένη Κυριακή. Το θέμα των πυρηνικών αντιδραστήρων συζητήθηκε μεταξύ των δυο ανδρών στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που είχαν για την σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας των δυο χωρών στον ενεργειακό τομέα. Όπως ενημέρωσε ο κ. Νετανιάχου τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στο Ισραήλ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα επενδυτικά κεφάλαια μαζί με μια επίλεκτη ομάδα εξειδικευμένων Ισραηλινών επιστημόνων και τεχνικών οι οποίοι μεταξύ τους διαθέτουν συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία δεκαετιών και είναι διατεθειμένοι να μετοικήσουν στην Ελλάδα όσο χρειαστεί για την κατασκευή και λειτουργία των εν λόγω σταθμών.

Παρά το γεγονός ότι επικρατεί άκρα μυστικότητα σε κυβερνητικό επίπεδο για τα ειδικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού πυρηνικού προγράμματος, οι ρεπόρτερ του Energia.gr, μέσω των επαφών τους σε Τελ Αβιβ, Λονδίνο, αλλά και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στην Βιέννη, μπόρεσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες οι οποίες είναι λίαν αποκαλυπτικές ως προς την προτεινόμενη σχεδίαση του. Σύμφωνα με την έρευνα του Energia.gr σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα θα στηριχθεί σε 5 μονάδες SMR’s Αμερικανικής προέλευσης (NuScale) με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ 420 MW η κάθε μονάδα.

Ένα σημαντικό τμήμα των μονάδων, περίπου το 50% ,θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα η οποία με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσει supply chain διεθνών προδιαγραφών, ενισχύοντας έτσι τις εξαγωγικές της δυνατότητες. Το δε συνολικό κόστος του προγράμματος σε βάθος 10ετίας εκτιμάται στα €15 δισεκ. συμπεριλαμβανομένων και των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων και υποσταθμών που οπωσδήποτε θα χρειαστούν. Αφού οι προτεινόμενες από τους κατασκευαστές τοποθεσίες θα ευρίσκονται σε βραχονησίδες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Η προμελέτη του όλου προγράμματος, όπως παρουσιάστηκε στην σύσκεψη στου Μαξίμου από την μελετητική εταιρεία Boston Consulting Group, αναφέρεται στα ερημονήσια Σκυροπούλα, δυτικά της νήσου Σκύρου και στην Σκαντζούρα νοτιοανατολικά της Αλόννησου ως πιθανούς τόπους εγκατάστασης των πρώτων δύο μονάδων SMR’s. Άλλες τοποθεσίες για πιθανή εγκατάσταση των πυρηνικών μονάδων περιλαμβάνουν το Σταυρονήσι, νότια της Υδρας και την Μακρόνησο. Με την τελευταία τοποθεσία, αν και η προτιμότερη από τεχνοοικονομικής άποψης, με εγγύτητα στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης στην Αττική, να συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες λόγω του ιστορικού κεκτημένου που κατέχει το ΚΚΕ επί της νήσου. Πράγμα που θα δυσκόλευε αφάνταστα την όποια διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr