Κίνα και Ρωσία εδραίωσαν τις θέσεις τους ως ηγέτιδες δυνάμεις όσον αφορά στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, καθώς όλοι οι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που κατασκευάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια βασίζονται σε σχέδιά τους. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), μεταξύ 2020 και 2024, δείχνουν ότι και οι 38 πυρηνικοί αντιδραστήρες που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο έχουν βασιστεί σε σχέδια από αυτές τις δύο χώρες. 23 από αυτούς τους νέους αντιδραστήρες ακολούθησαν κινέζικα σχέδια, ενώ τα 15 αφορούν ρωσικό σχεδιασμό.

Η έναρξη κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων εμφάνισε σημαντική ώθηση πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με το 2023. Συνολικά εννέα αντιδραστήρες ξεκίνησαν την κατασκευή τους το 2024, και οι οποίοι προβλέπεται να προσθέσουν 11 GW δυναμικότητας στο παγκόσμιο πυρηνικό ισοζύγιο ηλεκτροπαραγωγής μόλις ολοκληρωθούν.

Στη διαδικασία αυτή πρωτοστάτησε η Κίνα, με έξι νέα έργα. Μάλιστα, το Πακιστάν ξεκίνησε να κατασκευάζει τον πρώτο του προηγμένο αντιδραστήρα τρίτης γενιάς κινεζικού σχεδιασμού - και τον πρώτο του είδους του εκτός Κίνας- ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των έργων σε επτά, εξέλιξη που αναδεικνύει την διευρυνόμενη επιρροή του Πεκίνου στην πυρηνική τεχνολογία.

Η Ρωσία και η Αίγυπτος ξεκίνησαν την κατασκευή ενός αντιδραστήρα η καθεμία, και οι δύο βασισμένοι σε ρωσικά σχέδια. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 είχαν τεθεί σε λειτουργία έξι αντιδραστήρες, πέντε με κινεζικά και ένας με ρωσικά σχέδια. Το 2022 άρχισαν να κατασκευάζονται οκτώ αντιδραστήρες, πέντε ρωσικοί και τρεις κινεζικοί. Το 2021 ξεκίνησαν 10 πρότζεκτ, έξι ρωσικά και τέσσερα κινέζικα. Το 2020 ξεκίνησαν πέντε έργα, τέσσερα με κινέζικο και ένα ρωσικό σχέδιο.

62 πυρηνικοί αντιδραστήρες υπό κατασκευή σε 15 χώρες

Από τον Φεβρουάριο του 2025, συνολικά 62 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή σε 15 χώρες, με συνολική ισχύ σχεδόν 70 GW. Η Κίνα είναι υπεύθυνη για σχεδόν το ήμισυ αυτής της κατασκευαζόμενης δυναμικότητας, ενισχύοντας, έτσι, περαιτέρω την ηγετική της θέση στην αγορά. Καθώς ο πυρηνικός στόλος της Κίνας επεκτείνεται, συνεισφέροντας πάνω από 33 GW νέας χωρητικότητας, το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο είναι έτοιμο για έναν σημαντικό μετασχηματισμό τις επόμενες δεκαετίες. Χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ινδία και η Τουρκία έχουν περίπου 5 GW πυρηνικής ισχύος υπό κατασκευή, ενώ η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σλοβακία κατασκευάζουν και αυτές 9,5 GW νέας συνολικής δυναμικότητας.

2024: Αύξηση πάνω από 7 GW στην παγκόσμια πυρηνική δυναμικότητα

Η αύξηση της παγκόσμιας δυναμικότητα πυρηνικής ενέργειας ξεπέρασε τα 7 GW το 2024, ωθώντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 420 GW. Η ολοκλήρωση έξι πυρηνικών έργων μεγάλης κλίμακας το 2024 αντανακλά αυτήν την αυξητική τάση. Ειδικότερα, δύο αντιδραστήρες ολοκληρώθηκαν στην Κίνα, ενώ η Γαλλία, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ πρόσθεσαν από έναν αντιδραστήρα, το ίδιο διάστημα.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr