Νέος Στόχος τα 125 Δολάρια

Τη... βενζίνη των Αμερικανών αρχίζουν και ανακαλύπτουν πάλι οι αγορές, με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να σπάζουν χθες και το φράγμα των 115 δολαρίων το βαρέλι.
Του Μωυσή Λίτση
Παρ, 18 Απριλίου 2008 - 05:01

Τη... βενζίνη των Αμερικανών αρχίζουν και ανακαλύπτουν πάλι οι αγορές, με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να σπάζουν χθες και το φράγμα των 115 δολαρίων το βαρέλι.

Η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε έως τα 115,54 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ έως τα 113,38 δολάρια, στον απόηχο των προχθεσινών στοιχείων για μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ κατά 5,5 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η εποχή της καλοκαιρινής οδήγησης πλησιάζει. Ακόμη και σε μία οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, η εποχική ζήτηση βενζίνης θα αυξηθεί, προσθέτοντας πίεση στην αλυσίδα της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου», σχολιάζει ο Γιαν Στιούαρτ στην UBS.

Η βενζίνη των... Αμερικανών, ενόψει καλοκαιριού, αυξάνει τα «στοιχήματα» για ακόμη μεγαλύτερη άνοδό του, στα 125 δολάρια το βαρέλι. «Θα ανεβεί. Το πετρέλαιο κινείται προς ακόμη υψηλότερο επίπεδο -ας πούμε πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι», τονίζει ο Τ. Μπόουν Πίκενς, επικεφαλής του hedge fund ΒΡ Capital και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά ενέργειας.

Ο Πίκενς έβγαλε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια το 2006, ποντάροντας στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και είναι σήμερα μία από τις «διασημότητες» που φιγουράρει σε περιοδικά του οικονομικού life style.
1,5983 δολάριο το ευρώ

Νέο ρεκόρ κατέγραψε χθες και το ευρώ, που έφθασε έως το 1,5983 δολάριο. Το ευρώ μάλιστα ανεβαίνει λίγες μόλις ημέρες μετά την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των Επτά Πλουσιότερων Κρατών (G7) στην Ουάσιγκτον, όπου οι ισχυροί του πλανήτη εξέφρασαν για πρώτη φορά ανοικτά ανησυχία για την καταβαράθρωση του δολαρίου.

Αλλά όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (eurogroup) Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, «οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι άλλοι παίκτες δεν κατάλαβαν σωστά και πλήρως το μήνυμα της συνόδου του G7».

Στο κοινό ανακοινωθέν του G7 την προηγούμενη Παρασκευή τονιζόταν ότι «υπάρχουν εδώ και καιρό έντονες διακυμάνσεις στα μεγάλα νομίσματα και ανησυχούμε για τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

(Από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 18/04/2008)