το χθεσινό κλείσιμο στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, των τιμών του συμβολαίου για παραδόσεις Αυγούστου που ανήλθαν στα 145,370 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για παραδόσεις Σεπτεμβρίου που εκτινάχτηκαν στα 147,250 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις των αρμοδίων στελεχών της Επιτροπής που επαναλαμβάνουν επιμόνως και αρκετές κυβερνήσεις χωρών-μελών, όπως η ελληνική, η τάση της περιόδου είναι η στροφή στα ορυκτά καύσιμα πρωταρχικώς, εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία που απειλεί την Ευρώπη με καταστροφικές διακοπές στον εφοδιασμό της με αέριο. Όπως ανακοίνωσε δε η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. (Eurostat) τα ορυκτά καύσιμα πρωταγωνίστησαν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το περασμένο έτος.
Πιο συγκεκριμένα, η συνολική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. αυξήθηκε σε ποσοστό 4,2% από το 2020, έτος που χαρακτηρίστηκε από το πρωτοφανές καθοδικό σπιράλ στη ζήτηση που πυροδότησε η πανδημία της Covid-19, με τα ορυκτά καύσιμα να κυριαρχούν, σε αντίθεση με τα όσα καταγράφηκαν το αμέσως προηγούμενο έτος, 2020, όταν τα ηνία είχαν αναλάβει οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως παρά το ότι η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε πέρυσι, εν τούτοις διατηρείται χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.
Σημαντικό μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή και τη θέρμανση καταλαμβάνει το φυσικό αέριο του οποίου οι τιμές περιδινίζονται σε ιστορικά υψηλά, ιδίως κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2021, όταν οι καταναλώσεις έφθασαν σε νέα υψηλά δεκαετίας (15,8 εκατ. terajoules (TJ), ή ποσοστιαία αύξηση 3,9% από το 2020).
Ακόμη, στα ίδια στοιχεία της Eurostat φαίνεται πως οι καθαρές εισαγωγές αερίου αναλογούσαν στο 86,4% της εσωτερικής κατανάλωσης στην Ε.Ε το περασμένο έτος, ήτοι ποσοστιαία άνοδος 4% από το 2020.
Χαρακτηρισρτικό της εντυπωσιακής αυτής στροφής στη «βρώμικη» ενέργεια είναι το παράδειγμα της γαλλικής κυβέρνησης η οποία είχε αξιώσει από την Engie να μη σπεύσει να υπογράψει συμβόλαιο προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με την αμερικανική NextDecade, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία δεν ευθυγραμμίζεται με την περιβαλλοντική πολιτική στόχους της Γαλλίας!
Δύο χρόνια αργότερα, η Engie επιστρέφει στον τόπο του…εγκλήματος και φέρεται έτοιμη να υπογράψει την ίδια συμφωνία με την NextDecade για την προμήθεια 1,75 εκατ. τόνων LNG, που το Παρίσι είχε αρνηθεί.
Πρόκειται για σημείο καμπής που αποδεικνύει ότι η άτεγκτη Ε.Ε. που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια. Στη θέση της έχει εμφανιστεί ένας ευέλικτος οργανισμός που φέρεται να κατανοεί τη διεθνή τάξη απείρως καλύτερα από ότι στο παρελθόν και είμαι πάντα έτοιμος να αναδιατάξει τις προτεραιότητές του.
Δεν είναι βέβαια, μόνο η Ε.Ε. που σηματοδοτεί στην πράξη τη μεγάλη στροφή στη λογική των πραγμάτων. Η πρόσφατη ανακοίνωση της G7 ότι στηρίζει τις επενδύσεις για νέα έργα και υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου, όταν μάλιστα δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από την ημέρα που διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι θα απαγορεύσει οριστικά όλες τις δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις στον τομέα και συνολικά κάθε επένδυση σε ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους για ένα μέλλον με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.
«Οι επενδύσεις στον κλάδο είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε την υφιστάμενη κρίση», ανέφεραν οι ηγέτες της G7 στο ανακοινωθέν που εξεδόθη αμέσως μετά το πέρας των διαβουλεύσεών τους, χωρίς ωστόσο να αποστασιοποιηθούν εντελώς από το πράσινο αφήγημα, αφού επεσήμαναν ότι η στροφή στα ορυκτά καύσιμα είναι προσωρινό μέτρο και ότι τα νέα έργα που θα τύχουν χρηματοδότησης, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους στόχους για το Κλίμα...