Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς της Εσθονίας και της Φινλανδίας Elering και Fingrid υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για την έναρξη του σχεδιασμού της τρίτης υποβρύχιας καλωδιακής σύνδεσης μεταξύ των χωρών

Σήμερα υπάρχουν δύο συνδέσεις μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας, η μία ολοκληρώθηκε το 2006 και η άλλη το 2014, με συνδυασμένη ικανότητα μεταφοράς 1.000 μεγαβάτ. Η χωρητικότητα της τρίτης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2035, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 700 και 1.000 μεγαβάτ.

Η πρόσθετη ικανότητα μεταφοράς είναι απαραίτητη για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας μετά τη διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία τον Μάιο.

Ο φινλανδικός διαχειριστής μεταφοράς κατασκευάζει επίσης μια νέα σύνδεση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Φινλανδίας και της βόρειας Σουηδίας. Η λεγόμενη σύνδεση Aurora θα ολοκληρωθεί πλήρως το 2025 και υπάρχουν σχέδια για μια τέταρτη διασύνδεση με τη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

(από euractiv.gr)