Έκτακτα Μέτρα στην Γερμανία για την Αντιμετώπιση της Κρίσης - Εισφορά στην Κατανάλωση Φ. Αερίου;

Έκτακτα Μέτρα στην Γερμανία για την Αντιμετώπιση της Κρίσης - Εισφορά στην Κατανάλωση Φ. Αερίου;
energia.gr
Δευ, 4 Ιουλίου 2022 - 09:15

Mετά τις σκέψεις για επιβολή δελτίου στο αέριο θέρμανσης και στην ηλεκτρική ενέργεια, τώρα, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την ιδέα να επιβάλει εισφορά σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου, προκειμένου να στηρίξει τους προμηθευτές οι οποίοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τη ραγδαία αύξηση των τιμών, όπως πληροφορήθηκε το Reuters. 

Η σχετική νομοθεσία είναι ήδη έτοιμη και θα κατατεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, στις 8 Ιουλίου, όπως ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση, αλλά δήλωσε ότι το υπουργείο ελέγχει τακτικά τα υφιστάμενα μέσα και κατά πόσον θα μπορούσαν να συμπληρωθούν.

Η Γερμανία προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης πριν από τις 11 Ιουλίου, όταν αναμένεται να διακοπεί η ροή μταφοράς ρωσικού αερίου από τον Nord Stream 1 λόγω προγραμματισμένης συντήρησης. Όπως προειδοποιούν εμπειρογνώμονες, η διακοπή θα μπορούσε να παραταθεί χρονικά, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις φυσικού αερίου και αυξάνοντας περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος του καυσίμου.

Όπως ρκιμά η αγορά, η εισφορά που θα επιβάλει το Βερολίνο στην κατανάλωση, θα κάνει το αέριο απλησίαστο για όλους και όχι μόνο σε ορισμένες κατηγορίες νοικοκυριών, ανάλογα με το ποιος είναι ο προμηθευτής τους.