(φέρεται να) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο. Η ανακάλυψη έγινε στην περιοχή Beylikova του Εσκισεχίρ στην κεντρική Ανατολία. Το απόθεμα εκτιμάται ότι είναι ύψους 694 εκατομμυρίων τόνων, δεύτερο μετά την Κίνα (σύμφωνα με τις τουρκικές αναφορές). Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι καθώς το πεδίο είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια, θα είναι λιγότερο δαπανηρό η εξαγωγή των σπάνιων γαιών. Επίσης δήλωσε ότι θα παραχθούν 250 τόνοι θορίου, στοιχείο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην πυρηνική βιομηχανία.
Ας γίνουν ορισμένες υπενθυμίσεις από το παρελθόν.
Στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2018 με το Προεδρικό Διάταγμα Νο 4 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Σπάνιων Γαιών (NATEN). Ορισμένοι εκ των στόχων του τουρκικού ινστιτούτου είναι:
- Να πραγματοποιεί βασικές και εφαρμοσμένες έρευνες για την ανάπτυξη τεχνολογιών και την παραγωγή συναφών προϊόντων
- Να παρέχει το απαραίτητο επιστημονικό περιβάλλον και υποδομή
- Να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές και στρατηγικές σχετικές με τις σπάνιες γαίες και άλλα στοιχεία
- Η δημιουργία εργαστηρίων και ερευνητικών κέντρων
- Να παρέχει συντονισμό μεταξύ δημόσιων και βιομηχανικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων
- Να εκτελεί έργα R&D και άλλες επιστημονικές μελέτες σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και οργανισμούς
Εκτελεστικός διευθυντής του τουρκικού ινστιτούτου είχε τοποθετηθεί ο Dr. Hasan Hüseyin Erdogan. Απλή συνωνυμία με τον Τούρκο Πρόεδρο; Ίσως ναι, ίσως όχι. Μικρή σημασία έχει. Η ουσία είναι ότι η Τουρκία με επιμονή και υπομονή σιγά-σιγά υλοποιεί τα σχέδιά της. Από τα πρώτα πεδία γεωλογικών ερευνών του ΝΑΤΕΝ ήταν η περιοχή του Εσκισεχίρ.
Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει και μία άλλη αναφορά της είδησης για ανακάλυψη σπάνιων γαιών στην Τουρκία. Το ενδιαφέρον έγκειται στην αναφορά του άρθρου στο θόριο. Η Τουρκία, πάλι το 2018, ξεκίνησε τις προσπάθειές της για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από θόριο (http://www.thoriumenergyworld.com/news/turkey-joins-the-thorium-race). Μάλιστα, αν προσέξει κανείς τη σχετική αναφορά, η Τουρκία το 2018 διαφήμιζε τις προσπάθειές της για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από θόριο σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.
Δεν μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: «τί κάνουμε εμείς στην Ελλάδα»;
*Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος, είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.