Ξεπερνώντας κάθε άλλη πρόβλεψη έως τώρα, η JPMorgan Chase & Co. περιγράφει ένα άκρως δραματικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία μειώνει την παραγωγή αργού της ως αντίποινα στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε., ωθώντας τις διεθνείς τιμές πετρελαίου στη «στρατόσφαιρα» των 380 δολαρίων το βαρέλι

Oι χώρες-μέλη της Ομάδας του G7 εξετάζουν την επιβολή ενός περίπλοκου μηχανισμού επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μία προσπάθεια να «σφίξουν ακόμη περισσότερο τις στρόφιγγες» στη ρωσική μηχανή χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Με δεδομένη όμως την ισχυρή δημοσιονομική της κατάσταση, η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να αντέξει μία ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά πέντε εκατομμύρια βαρέλια, χωρίς να πλήξει υπερβολικά την οικονομία της, σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα αποτέλεσμα καταστροφικό για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Μία μείωση της ημερήσιας παραγωγής της Ρωσίας κατά τρία εκατομμύρια βαρέλια θα μπορούσε να εκτινάξει την τιμή brent στα 190 δολάρια.

Το χειρότερο όμως σενάριο της JPMorgan είναι μία μείωση της παραγωγής κατά πέντε εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, που θα ανέβαζε την τιμή πετρελαίου στη «στρατόσφαιρα» των 380 δολαρίων.

Μπέζος Vs Μπάιντεν

Στο μεταξύ, κριτική σε tweet του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν άσκησε ξανά ο ιδρυτής της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, μέσω του οποίου ζητά από τα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας να μειώσουν τις τιμές βενζίνης.

«Αυτή είναι περίοδος πολέμου και παγκόσμιου κινδύνου. Κατεβάστε τις τιμές βενζίνης ώστε να αντανακλούν το κόστος που πληρώνετε για το προϊόν. Και κάντε το τώρα», έγραψε ο Μπάιντεν. Ο Μπέζος απάντησε με τη σειρά του στο Twitter: «Ο πληθωρισμός είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα για τον Λευκό Οίκο, για να συνεχίσει να κάνει δηλώσεις όπως αυτή. Πρόκειται είτε για λάθος κατεύθυνση είτε για μια βαθιά παρανόηση της βασικής δυναμικής της αγοράς».

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, απάντησε ότι ο Μπάιντεν έχει προτείνει μέτρα, όπως και στο G7, που θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές βενζίνης και έχει απελευθερώσει ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")