Ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, καθώς οποιαδήποτε αύξησή της δεν θα επηρεάσει τις τιμές, διεμήνυσαν αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ – συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του καρτέλ Χακίμπ Κελίλ.

Ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, καθώς οποιαδήποτε αύξησή της δεν θα επηρεάσει τις τιμές, διεμήνυσαν αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ – συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του καρτέλ Χακίμπ Κελίλ.

«Οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής σήμερα δεν θα έχει τον παραμικρό αντίκτυπο στις τιμές, διότι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο Κελίλ χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κουβέιτ.

«Ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή του τώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού και υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας. «Εμείς στον ΟΠΕΚ αυξήσαμε την παραγωγή πέρυσι και οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Αν αυξήσουμε την παραγωγή, δεν θα βρούμε ανθρώπους να αγοράσουν την επιπλέον αυτή ποσότητα.»

Οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» οφείλονται, σύμφωνα με τον Κελίλ, στην οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και την εξασθένηση του δολαρίου. Ο γενικός γραμματέας του καρτέλ Αμπντάλα ελ-Μπάντρι απέδωσε, από την πλευρά του, το ράλι των τιμών στην αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και στις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές εμπορευμάτων. «Όσο αυτοί οι παράγοντες συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά, είναι πιθανό να δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές», ανέφερε ο ελ-Μπάνρι από τη Ρώμη, όπου διεξάγεται το τριήμερο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως η άνοδος των τιμών «δεν σχετίζεται καθόλου με τα θεμελιώδη».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν απηύθυνε έκκληση προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να παράσχουν περισσότερο πετρέλαιο, προκειμένου να «αντιδράσουν» στις υψηλότερες τιμές και να διασφαλίσουν την «επαρκή τροφοδοσία» των αγορών.

«Οι καταναλώτριες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την προώθηση της χρήσης εναλλακτικής ενέργειας», δήλωσε ο Μπράουν, σημειώνοντας ότι, με τις τιμές πετρελαίου να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 100 δολάρια το βαρέλι, «τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλώτριες χώρες έχουν κοινό συμφέρον να επικρατήσει σταθερότητα στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά».

Την Παρασκευή, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν το ανοδικό τους ράλι, «σκαρφαλώνοντας» σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Η τιμή του αργού για παράδοση το Μάιο κατέγραψε κέρδη 1,83 δολαρίων και έκλεισε στα 116,69 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα αναρριχηθεί στο ρεκόρ των 116,97 δολαρίων το βαρέλι. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 6%, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα η άνοδος έχει διαμορφωθεί στο 85%. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent έκλεισε την Παρασκευή στα 113,92 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 1,49 δολάρια. Νωρίτερα, είχε καταρρίψει το ρεκόρ των 114,22 δολαρίων το βαρέλι.