Με ισχυρά αντισώματα εμφανίζονται σε έκθεση του οίκου Fitch οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι έναντι των υψηλών τιμών ενέργειας και των πρωτοβουλιών των κυβερνήσεων για την αντιμετώπισή τους.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, σε έκθεσή του για τις εταιρείες που καλύπτει (ΕΟΝ, Nuclearalectrica, ΔΕΗ, Iberdrola, Electricite de France, Naturgy κ.α.), «ακτινογραφεί» τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει κάθε χώρα (όπως είναι η φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών και η επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής ή/και λιανικής ηλεκτρισμού ή/και φυσικού αερίου) και τις δυνητικές επιπτώσεις τους στην πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών.

Η Fitch υπολογίζει ότι το κόστος των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας για την ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 40 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση θα διαθέσει περί τα 5 δισ. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο για τη στήριξη των καταναλωτών, καθώς μέσα στην εβδομάδα ενεργοποιείται ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς που ανοίγει τον δρόμο για την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής έως το τέλος Ιουνίου 2023, το οποίο η Fitch αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη, αξιολογώντας το υπό το οπτικό πρίσμα των ηλεκτροπαραγωγών. Όπως υποστηρίζει, οι ενεργειακοί όμιλοι στην Ελλάδα είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο σε σχέση με αυτούς του εξωτερικού από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, εξαιτίας της ανωριμότητας της προθεσμιακής αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και το συγκριτικά μικρότερο ποσοστό αντιστάθμισης των κινδύνων (hedging) σε σχέση με τους ομίλους του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή, η Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις παρενέργειες από ένα νέο «κύμα» κυβερνητικών παρεμβάσεων τους επόμενους μήνες -χωρίς αντισταθμιστικές κινήσεις για τους ομίλους- σε περίπτωση που οι τιμές ενέργειας παραμένουν υψηλές το 2023 και ακόμα παραπέρα. «Η σταθερότητα και η ευρωστία του ρυθμιστικού πλαισίου θα αποτελέσουν κρίσιμους παράγοντες σε αυτό το σενάριο. Μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών, η Μ. Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο σε σύγκριση με τη Γαλλία και την Ισπανία. Μεταξύ των μικρότερων οικονομιών εντοπίζουμε μεγαλύτερο ρίσκο (δυσμενών παρεμβάσεων για τους ηλεκτροπαραγωγούς) στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξαιτίας των πιο ανώριμων αγορών τους και τη μακρά ιστορία πολιτικών παρεμβάσεων που έχουν», αναφέρουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Η Fitch θεωρεί ότι πιο φιλικό προς τις ενεργειακές εταιρείες είναι το μίγμα μέτρων της Γερμανίας, καθώς έχει χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το Βερολίνο να μην έχει επιχειρήσει να ανακτήσει «υπερέσοδα» με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα και η κατάργηση της εισφοράς υπέρ των παραγωγών ΑΠΕ (του γερμανικού «ΕΤΜΕΑΡ») από την 1η Ιουλίου θα χρηματοδοτηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω του ειδικού Ταμείου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Επιπροσθέτως, όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση θέσπισε ένα ειδικό πρόγραμμα βραχυπρόθεσμων δανείων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας KfW για να θωρακίσει και τη ρευστότητα των εταιρειών.

Ελλάδα

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, η Fitch υπολογίζει σε 300 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση στα τελικά αποτελέσματα της ΔΕΗ από τη φορολόγηση των υπερεσόδων της την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022 και τη χαρακτηρίζει «ελεγχόμενη». Δεν βλέπει επίσης πίεση στη ρευστότητα του Ομίλου, χάρη στο «μαξιλάρι» από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του περασμένου Νοεμβρίου και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ο οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για αύξηση της μόχλευσης της ΔΕΗ, η οποία όμως δεν προκαλεί ανησυχία. Καταλήγει δε ότι «οι υπολογισμοί για τα μεγέθη της Επιχείρησης στηρίζονταν σε συντηρητικές εκτιμήσεις για τις χονδρεμπορικές τιμές που δεν είναι μακριά από τα πλαφόν που προβλέπονται, επομένως δεν αναμένουμε ουσιαστικές επιπτώσεις από το νέο μοντέλο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς». Αντιθέτως, εκφράζει επιφυλάξεις για την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, που αποτελεί «εργαλείο-κλειδί για τους προμηθευτές ελλείψει ανεπτυγμένης προθεσμιακής αγοράς στην Ελλάδα», ευελπιστώντας ωστόσο ότι η παρέμβαση θα είναι «επαρκώς ισορροπημένη ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευρωστία του κλάδου ενέργειας της χώρας».

Πιο επιθετική η Γαλλία

Περισσότερο «επιθετική» χαρακτηρίζεται η κυβέρνηση της Γαλλίας, καθώς με το πλαφόν 4% στις αυξήσεις των λιανικών τιμών ενέργειας και την υποχρέωση που επέβαλε στην κρατική EDF να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια στις υψηλές τιμές της spot αγοράς και να την πωλεί σε χαμηλές τιμές στους εναλλακτικούς παρόχους, την οδήγησε -κατά τη Fitch- σε ζημίες 10,2 δισ. ευρώ που μόνο μερικώς καλύφθηκαν από την επακόλουθη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 3,1 δισ. ευρώ.

(Tης Λαλέλας Χρυσανθοπούλου. Αναδημοσίευση από την https://naftemporiki.gr/)