Ύστερα από ένα χρόνο διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις δύο χώρες ως «εταίρους, φίλους και συμμάχους», πρόθυμους να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στη διακυβερνητική σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα.

Η περίοδος που ο κ. Ντράγκι αποκαλούσε τον Ερντογάν «δικτάτορα», μετά το «sofa-gate», φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Χθες Τρίτη, η σύνοδος κορυφής, δέκα χρόνια μετά την τελευταία, σηματοδότησε την υπογραφή εννέα συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, μεταξύ άλλων σε στρατηγικούς τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και η άμυνα. Επισημίνουμε ότι η Τουρκία αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγικό εταίρο του ΝΑΤΟ για την ιταλική αμυντική βιομηχανία.

«Συζητήσαμε μια συμφωνία για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η χώρα του προσβλέπει στην Ιταλία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η συνεργασία με την Άγκυρα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη Ρώμη, όσον αφορά στα θέματα της Λιβύης και του μεταναστευτικού, ιδίως υπό το φως της επίθεσης στο Λιβυκό Κοινοβούλιο. Η διαχείριση της μετανάστευσης «πρέπει να είναι ανθρώπινη και αποτελεσματική», είπε ο Ντράγκι. Οι πόρτες της Ιταλίας είναι ανοιχτές, «αλλά η χώρα έχει φτάσει στα όριά της», πρόσθεσε. Το 2021, οι παράτυποι μετανάστες που έρχονται στην Ιταλία μέσω της Τουρκίας έχουν υπερτριπλασιαστεί.

Όμως, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι ορθώνει τείχος αποτροπής της εισόδου μεταναστών στο Αιγαίο και ξιφούλκησε κατά της χώρας μας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποτελεί απειλή και για την Ιταλία». 

Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι Ιταλία και Τουρκία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία και ότι καταδικάζουν απο κοινού τη ρωσική εισβολή και υποστηρίζουν το Κίεβο.

(με πληροφορίες από το euractiv.gr)