Μείωση 12% κατέγραψε το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ολλανδίας το περασμένο έτος, σε σύγκριση με τα επίπεδά του το 2020, όταν το ποσοστό ανήλθε στο 14%. Αυτό σημαίνει ότι η Ολλανδία δεν εκπληρώνει πλέον τους στόχους της Ε.Ε. για το Κλίμα.

Μέρος της αιτίας για την υποχώρηση του μερίδιου χρήσης ΑΠΕ στη χώρα ήταν η μείωση των εισαγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το 2020, το 2,5% του συνολικού ενεργειακού μεριδίου προερχόταν από εισαγωγές ενέργειας, ενώ το 2021 το ποσοστό μηδενίστηκε, σύμφωνα με τους NL Times.

Ένας άλλος λόγος ήταν η εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία εφάρμοσε αυστηρότερα κριτήρια για το τι συνιστά βιομάζα.

Παρά την πτώση των μεριδίων, οι Κάτω Χώρες είδαν αύξηση στους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κατανάλωση αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 36% και η συνολική ισχύς των ανεμογεννητριών αυξήθηκε κατά 16%. Επιπλέον, η κατανάλωση ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 28% λόγω της αύξησης των ηλιακών συλλεκτών.