«Ανάβει» ξανά η διαμάχη, που κρατά εδώ και μία δεκαετία, ανάμεσα στην ΕΚΤ και στον μεγαλύτερο μέτοχό της, τη Γερμανία. Η πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης «ανοίγει τα χαρτιά της», στέλνοντας ένα ξεκάθαρο «όχι» στο σχέδιο της ΕΚΤ να ανακόψει την άνοδο του κόστους δανεισμού για τον ευρωπαϊκό Νότο

Αντ’ αυτού, προτάσσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού και ζητά περισσότερες του αναμενομένου επιτοκιακές αυξήσεις. Παρότι το Βερολίνο ήταν εξαρχής διστακτικό απέναντι στο νέο εργαλείο που σχεδιάζει να παρουσιάσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου για να σταματήσει τον κατακερματισμό μεταξύ των αγορών κρατικού χρέους «πυρήνα» και περιφέρειας, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, διαφώνησε δημοσίως με τη θέση αυτή, λέγοντας ότι μια τέτοια βοήθεια θα πρέπει να δοθεί υπό εξαιρετικές συνθήκες, με πολύ συγκεκριμένους όρους και διάρκεια, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί κάποιες κυβερνήσεις.

Πηγές ανέφεραν ότι ο Νάγκελ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ από την έκτακτη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Είπε δε, ότι στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα πρέπει να είναι «αυστηρά προσωρινό» και να ασκηθούν πιέσεις στις χώρες που θα συμμετέχουν να ακολουθήσουν βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές με μείωση του χρέους τους.

H EKT έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα αναδιοχετεύσει το χρέος που λήγει από το πανδημικό χαρτοφυλάκιό της ύψους 1,7 τρισ. ευρώ προς τις πλέον ευάλωτες χώρες. Ομόλογα αξίας 17 δισ. ευρώ από το ΡΕΡΡ λήγουν κάθε μήνα και εξ αυτών τα 12 δισ. προέρχονται από τις χώρες του «πυρήνα», τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις πιο υπερχρεωμένες της ευρωπεριφέρειας. Οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ αναμένεται να διαρκέσουν έως το 2024, παρότι η προθεσμία μπορεί και να παραταθεί.

Θα υπάρχουν ωστόσο κάποιοι όροι που θα συνοδεύουν τις αγορές, έτσι ώστε η ΕΚΤ να μην κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί απευθείας κυβερνήσεις, παρότι θα είναι λιγότερο αυστηροί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά (ΟΜΤ) που εφαρμόστηκε επί θητείας Μάριο Ντράγκι, που απαιτούσε προγράμματα διάσωσης για τις χώρες που συμμετείχαν. Στους πιθανούς όρους πιθανότατα να περιλαμβάνονται στόχοι και ορόσημα που τέθηκαν από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και τήρηση κάποιων δημοσιονομικών κανόνων.

Η ΕΚΤ εξετάζει επίσης τρόπους για να σταματήσει τις τράπεζες να αποκομίζουν έξτρα κέρδη από το πρόγραμμα υπερβολικά φθηνού δανεισμού που έθεσε σε ισχύ στη διάρκεια της πανδημίας. Τα επιδοτούμενα δάνεια ύψους 2,2 τρισ. ευρώ που παρείχε η ΕΚΤ σε τράπεζες είχαν ως στόχο να τις βοηθήσουν να αποφύγουν μια πιστωτική κρίση όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid. Τώρα όμως που η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια, πρόκειται να προσφέρει ένα μπόνους επιπλέον κερδών ύψους έως 24 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει τρόπους για το πώς θα περιορίσει τα επιπλέον περιθώρια κέρδους που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν οι τράπεζες από τα επιδοτούμενα δάνειά της, όπως ανέφεραν πηγές.

Πρώτη φορά έλλειμμα

Το πρώτο μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα σε διάρκεια τριών δεκαετιών παρουσίασε η Γερμανία τον Μάιο, καθώς οι επιχειρήσεις της βρίσκονται αντιμέτωπες με το αυξανόμενο κόστος εισαγωγών, αλλά και τη μειωμένη καταναλωτική ζήτηση, εν μέσω των δυσοίωνων προοπτικών για την οικονομία.

Το έλλειμμα Μαΐου διαμορφώθηκε στο 1 δισ. ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1991. Οι εξαγωγές σημείωσαν απρόσμενη πτώση 0,5%, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,7%, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Οι τιμές εισαγόμενων αγαθών, όπως ενέργεια, τρόφιμα και ανταλλακτικά μέρη, αυξήθηκαν περισσότερο από 30% τον Μάιο, τη στιγμή που οι αντίστοιχες στις εξαγωγές σημείωσαν τη μισή μόνο άνοδο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")