Μέχρι και τα 117 δολάρια ανά βαρέλι έφτασε, το βράδυ της Παρασκευής, η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το πετρέλαιο πλέον κινείται σε επίπεδα τιμής τέσσερις(!) φορές υψηλότερα από εκείνα που βρίσκονταν προ 4ετίας, ενώ από την αρχή του έτους η ανατίμηση φτάνει το 17%.

Μέχρι και τα 117 δολάρια ανά βαρέλι έφτασε, το βράδυ της Παρασκευής, η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το πετρέλαιο πλέον κινείται σε επίπεδα τιμής τέσσερις(!) φορές υψηλότερα από εκείνα που βρίσκονταν προ 4ετίας, ενώ από την αρχή του έτους η ανατίμηση φτάνει το 17%. Σε όρους ευρώ, το πετρέλαιο έφτασε να διαπραγματεύεται την Παρασκευή πάνω από τα 74 ευρώ ανά βαρέλι, ενώ στα τέλη του 2007 η τιμή βρισκόταν στα 66 ευρώ (ανατίμηση κατά 12%).

Το «άλμα» της Παρασκευής, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα... επίπονο για την ευρωζώνη, καθώς συνοδεύτηκε με υποχώρηση της αξίας του ευρώ. Συνήθως η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί πορεία αντίθετη εκείνης του δολαρίου. Την Παρασκευή το δολάριο ενισχύθηκε, με αποτέλεσμα και το πετρέλαιο να παρουσιάσει, αρχικά, απώλειες (η τιμή βρέθηκε ακόμα και στα 112,72 δολ. λόγω και της μεγάλης υποχώρησης των τιμών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης τα ξημερώματα της ίδιας μέρας).

Προσφορά

Στη συνέχεια, όμως, η είδηση ότι ομάδα ανταρτών πραγματοποίησε σαμποτάζ σε πετρελαϊκούς αγωγούς της Shell στη Νιγηρία, προκάλεσε την εκτόξευση της τιμής. Ήδη η Shell παράγει 400.000 βαρέλια λιγότερα των ημερήσιων παραγωγικών δυνατοτήτων της στη Νιγηρία και στέλεχος της διοίκησης παραδέχθηκε ότι το σαμποτάζ θα πλήξει περαιτέρω την παραγωγή.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι η ανατίμηση του πετρελαίου συνδέεται περισσότερο με κερδοσκοπικές αιτίες, καθώς οι επενδυτές αναζητούν για τα κεφάλαιά τους μια τοποθέτηση με «πειστικό» σενάριο ανόδου. Και καθώς στην αγορά συναλλάγματος και στα χρηματιστήρια επικρατεί η αβεβαιότητα, το πετρέλαιο φαντάζει ως ιδανική εναλλακτική λύση.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 21/04/2008)