Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση προκαλεί απώλειες σε βαθμόμπου δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα χρόνο νωρίτερα. Μετά την κορυφαία εταιρεία φυσικού αερίου Uniper της Γερμανίας, που διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση του Βερολίνου την πιθανή ενίσχυσή της με ομοσπονδιακά κονδύλια ύψουςα 9 δισ. ευρώ, και στην πραγματικότητα οδηγείται στην αγκαλιά του κράτους

η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Elisabeth Borne, ανακοίνωσε την πλήρη εθνικοποίηση της EDF, όπου το γαλλικό δημόσιο κατέχει ήδη το 84% του  μετοχικού κεφαλαίου της, στην πλέον ηχηρή εξέλιξη που αναδεικνύει το βάθος του προβλήματος.

Η κα Borne δεν διευκρίνισε εάν η εθνικοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής νομοθεσίας ή μέσω εξαγοράς μετόχων μειοψηφίας, ούτε έδωσε το χρονικό πλαίσιο της υπόθεσης. Οι μετοχές του ομίλου, που σημείωσαν πτώση 5% πριν από την ανακοίνωση, κατέγραψαν αμέσως μετά, ενδοσυνεδριακό άλμα 9%.

Αιτιολογώντας την απόφαση του Παρισιού, η κα Borne, είπε πως απαιτούνται ριζικές λύσεις και η εφαρμογή πολιτικών που μπορούν να ανταποκριθούν αξιόπιστα στις προκλήσεις του πολέμου αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Για τους λόγους αυτούς  προχωρούμε στην εθνικοποίηση της εταιρίας.»
 
Η EDF αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά με την υπέρβαση του προϋπολογισμού της για τους νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκευάζει, τη μεγάλη αύξηση του χρέους της κατά 40% φέτος (τα ανοίγματά της ανέρχονται σε  περισσότερα από 61 δισ. ευρώ) το γεγονός ότι οι μισοί από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της παρουσιάζουν προβλήματα διάβρωσης και παραμένουν, επί του παρόντος, εκτός σύνδεσης με το ηέκτρικό σύστημα της χώρας και τέλος, από το ότι υποχρεώθηκε από την κυβέρνηση να προμηθεύει με σημαντική έκπτωση ηλεκτρική ενέργεια στους ανταγωνιστές της, όταν οι τιμές είχαν ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη.

Η γαλλική επιχείρηση κοινής ωφελείας  έχει εκτιμήσει ότι οι απώλειες στην παραγωγή θα μειώσουν την κερδοφορία της κατά 18,5 δισ. ευρώ, ενώ οι μειωμένες πωλήσεις της θα της κοστίσουν άλλα 10,2 δισ. ευρώ.Σημειώνεται ότι ηεπιλογή για πλήρη εθνικοποίηση της EDF είχε αναφερθεί από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν από την αρχή του έτους πουμδιανύουμε, στο πλαίσιο του νέου κυβερνητικού σχεδιασμού που απέβλεπε να μτατρέψει την εταιρεία σε κεντρικό πυλώνα μιας τεράστιας επένδυσης σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ειδικότερα, τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού κολοσσού καταρτίζονταν τους τελευταίους μήνες, αλλά η κυβέρνηση θεώρησε ότι έπρεπε να επιταχύνει την εφαρμογή τους, ιδίως σε ό,τι αφορά στην εθνικοποίηση της υπερχρεωμένης EDF, στον απόηχο της σοβαρής κρίσης που πυροδότησε στην αγορά ενέργειας η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.