Tο ετήσιο ειδικό τέλος για τους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τους υβριδικούς σταθμούς, μαζί με μια σειρά συναφών ζητημάτων, ρυθμίζονται με ειδικές διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΝ έως την Τετάρτη. Ειδικότερα, κάθε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από πάρκο ΑΠΕ  και υβριδικό σταθμό επιβαρύνεται, από την έναρξη λειτουργίας του, με ετήσιο ειδικό τέλος, ως εξής: α) Για σταθμούς που δεν έχουν συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης (των άρθρων 9 ή 10 του ν. 4414/2016), ή Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (του άρθρου 12 του ν. 3468/2006), ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας προ της θέσης 

σε ισχύ του ν. 3468/2006, ή δεν έχουν επιλεγεί για ένταξη σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης μέσω διαγωνισμού ή λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 12Α του ν. 4414/2016, το ειδικό τέλος υπολογίζεται επί τη βάσει αξίας  2  €/MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο (διασυνδεδεμένο και μη).

β) Για σταθμούς που έχουν συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης (των άρθρων 9 ή 10 του ν. 4414/2016), ή Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (του άρθρου 12 του ν. 3468/2006), ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας προ της θέσης σε ισχύ του ν. 3468/2006, ή ή έχουν επιλεγεί για ένταξη σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης μέσω διαγωνισμού, καθώς και ειδικά για σταθμούς που συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης (των άρθρων 9 ή 10 του ν. 4414/2016), εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016, το ειδικό τέλος αντιστοιχεί σε  3%  επί της Τιμής Αναφοράς για την εγχεόμενη ηλεκτρική ενέργεια δίκτυο.

γ) Για σταθμούς που έχουν συνάψει Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας του άρθρου 12 του ν. 3468/2006, ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας προ του ν. 3468/2006, το ειδικό τέλος αντιστοιχεί σε  3% επί των εσόδων προ Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν επιβαρύνονται με ειδικό τέλος: 

α) σταθμοί ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε κτίρια, ανεξαρτήτως ισχύος,

β) σταθμοί ΑΠΕ που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς σύμφωνα με το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006,

γ) φωτοβολταϊκοί σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη του ενός (1) MW,

δ) φωτοβολταικοί σταθμοί οι οποίοι έχουν ήδη συνάψει σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης των άρθρων 9 ή 10 του ν. 4414/2016 ή Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας του άρθρου 12 του ν. 3468/2006, ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας προ του ν. 3468/2006 ή έχουν επιλεγεί για ένταξη σε καθεστώς ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016, πλην των φωτοβολταικών σταθμών που λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση με βάση τον ν. 4414/2016, ύστερα από συμμετοχή τους σε κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος  παρακρατούνται από τον ΔΑΠΕΕΠ και, για την περίπτωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ)  από τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Τα ποσά που συγκεντρώνονται αποδίδονται ως εξής:

α) Έως 40% του ειδικού τέλους αποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακούς καταναλωτές των περιοχών, όπου λειτουργούν οι σταθμοί, με σκοπό το   ποσό να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι   είναι οι οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Κοινότητας του δήμου όπου λειτουργούν οι σταθμοί, για το χρονικό διάστημα, που έχουν ενεργή σύνδεση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο συμψηφίζεται με τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

β) Το υπόλοιπο ποσό του ειδικού τέλους αποδίδεται στον ή στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, εντός των διοικητικών ορίων που είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί. Τα ποσά εγγράφονται σε χωριστό κωδικό του προϋπολογισμού εσόδων του οικείου δήμου και διατίθενται υποχρεωτικά και αποκλειστικά, για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης. Το ποσό διατίθεται για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης κατά  60%  σε περιοχές εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας όπου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός και το υπολειπόμενο ποσοστό δύναται να διατίθεται για την εκτέλεση αντίστοιχων δράσεων και έργων στην υπόλοιπη περιφέρεια.