Καθώς η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ε.Ε. προειδοποιούν για πιθανές σοβαρές συνέπειες από τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προγραμματίζουν να συναντηθούν στις 26 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσουν το πώς η Γηραιά ήπειρος θα μπορέσει 

να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση για τον χειμώνα που έρχεται, όπως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία. Την εικόνα του κατεπείγοντος έδωσε χθες και η έκκληση της υπουργού Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Τερέζας Ριμπέρα, προς τις ενεργειακές εταιρείες της χώρας, να μειώσουν στο μέγιστο τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία έγινε, αιφνιδίως, ο δεύτερος πάροχος στην Ισπανία, αφήνοντας πίσω την Αλγερία.

Εν τω μεταξύ, λίγες ημέρες μετά την συνεδρίαση των υπουργών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της για το πώς θα αντιμετωπίσει το σενάριο των επιπλέον περικοπών στη τροφοδοσία φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Την ανησυχία της Κομισιόν ότι μια ενδεχόμενη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου, θα πυροδοτούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία και στην κοινωνία μετέφερε χθες, με δηλώσεις του, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος υπενθύμισε ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», τόνισε.