Δεν διαφαίνεται ακόμ το τέλος της κρίσης στην ενέργεια, υποστηρίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ. Ο κ. Μπιρόλ τονίζει πως ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, τόσο όσον αφορά το βάθος όσο και την πολυπλοκότητά της». «Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα», προειδοποίησε, για να προσθέσει πως η κατάσταση επηρεάζει όλο 

 

τον πλανήτη. Ο κ. Μπιρόλ εστίασε ιδιαίτερα στην Ευρώπη για την οποία είπε πως την περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. «Αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», είπε χαρακτηριστικά, σε ομιλία του σε παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στο Σίδνεϊ.

Αναφερόμενος στις απαρχές της κρίσης, ο Μπιρόλ σημείωσε ότι ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα έχει διαταραχτεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Ρωσία, όπως είπε, ήταν εκείνη την περίοδο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παράγοντας στην αγορά εμπορευμάτων.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας αυξάνουν το κόστος για την αποθήκευση αερίου, για τη θέρμανση κατοικιών και την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, γεγονός που πυροδοτεί εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, που αποφέρουν, μ τη σειρά τους αιματηρές διαμαρτυρίες στην Αφρική ή την Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με τον κ. Μπιρόλ, είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική ώθηση στις ενεργειακές πολιτικές που επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στα αμέσως επόμενα χρόνια.