Πλεόνασμα μαμούθ ανακοίνωσε η Ρωσία, καθώς εκτινάχθηκαν τα έσοδα της από τις εξαγωγές ενέργειας. Η Μόσχα είναι ωφελημένη από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας και μάλλον οφείλει να.. ευχαριστήσει την Δύση για την κυρώσεις που της επέβαλε, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία! Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά πως η Ρωσία έχει παρουσιάσει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα, εδώ και δεκαετίες! Οι δε Αμερικανοί ανησυχούν για τις συνέπειες του πληθωρισμού και της τιμής της βενζίνης

Σε χειρότερη θέση οι χώρες της ΕΕ που, αντί να προσδοκούν στην κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, τρέμουν την κατάρρευση των δικών τους οικονομιών. Κυριολεκτικά μετρούν αντίστροφα μέχρι τις 21 Ιουλίου, φοβούμενες πως ο Ρώσος πρόεδρος θα εξακολουθήσει να κρατά κλειστή την στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι σε συναγερμό, εξετάζοντας μία σειρά από ακραία μέτρα, ακόμα την επιβολή δελτίου στην παροχή ρεύματος, γεγονός που θα κάνει τις πετρελαϊκές κρίσεις του παρελθόντος να μοιάζουν με παιδικό πάρτι!

Η Ρωσία δεν κερδίζει μόνο από την άνοδο των τιμών, ούτε επειδή οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας πληρώνουν τις εισαγωγές αερίου σε ρούβλια, υποχωρώντας στο τελεσίγραφο Πούτιν (όπως είχε αποκαλύψει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι). Κερδίζει, γιατί οι ενεργειακές εξαγωγές της προς την Κίνα και την Ινδία έχουν πολλαπλασιαστεί. Ειδικά στην περίπτωση της Ινδίας, η Ρωσία κατάφερε να υποσκελίσει στις εξαγωγές πετρελαίου ακόμα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η προσδοκία της Δύσης ότι η Ουκρανία θα μετατρέπονταν σε “νέο Αφγανιστάν” για την Ρωσία, θυμίζουν τους αντίστοιχους ευσεβείς πόθους της κυβέρνησης Ομπάμα για την παλαιότερη εμπλοκή του Πούτιν στην Συρία. Η εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν είχε συναντήσει την καθολική καταδίκη του μουσουλμανικού και του αραβικού κόσμου (αλλά και της Κίνας) κάτι που δεν συνέβη με την εισβολή στην Ουκρανία. Ιράν, Πακιστάν, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία, που είχαν πρωτοστατήσει στην υποστήριξη των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, τηρούν ουδέτερη σχέση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αρνούμενες να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Μόσχα.

Ρωσικό “πόδι” και στην Λατινική Αμερική

Εκτός της είδησης για το πλεόνασμα-μαμούθ της ρωσικής οικονομίας, έγινε γνωστό πως η Μόσχα είναι κοντά σε συμφωνία με την Βραζιλία, μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, για την προμήθεια πετρελαίου κίνησης «για τους Βραζιλιάνους αγρότες και οδηγούς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βραζιλιανός υπουργός Εξωτερικών.

(η συνέχεια στο slpress.gr)