Φουλ Επίθεση από την Fed για να Αναχαιτήσει τον Πληθωρισμό -Προειδοποίησεις για Ύφεση από ΔΝΤ

Φουλ Επίθεση από την Fed για να Αναχαιτήσει τον Πληθωρισμό -Προειδοποίησεις για Ύφεση από ΔΝΤ
energia.gr
Πεμ, 14 Ιουλίου 2022 - 08:40

Οι πληθωριστικές πιέσεις της περιόδου και ο κίνδυνος διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε μια γενικευμένη φάση ύφεσης, υποχρεώνει τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) να εξετάζουν την πιθανότητα μιας άνευ προηγουμένου αύξηση των επιτοκίων βάσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα με ορίζοντα εφαρμογής το τέλος του μήνα, καθώς τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτού στις ΗΠΑ δικαιολογούν μια ανάλογη 

παρέμβαση. Σημειώνουμε ότι τα μέλη της Fed θα συνεδριάσουν για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στις 26-27 Ιουλίου.

«Εάν όντως γίνει αύξηση 100 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, τότε νομίζω ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για αργότερα μέσα στο έτος πιθανώς επιδεινώνονται», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος στην JP Morgan Chase & Co.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Ιούνιο, όταν ήδη η κεντρική τράπεζα είχε προβεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού  κατά 75 μονάδες βάσης, ότι δεν θα ήταν απίθανη μια νέα αύξησή του κατά 50 με 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, θέση με την οποία συμφώνησαν έκτοτε και τα υπόλοιπα μέλη του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει στραφεί σε επιθετική σύσφιξη της πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, κάτι που οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι πυροδοτήθηκε εξαιτίας της καθυστερημένης αρχικής αντίδρασή της.

Εν τω μεταξύ, τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προστίθεται στους διεθνείς οργανισμούς που κρούουν καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, καθώς συνεχίζεται η διαταραχή των αγορών εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε χθες ότι οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 και το 2023 θα μειωθούν όταν κυκλοφορήσει το αναθεωρημένο World Economic Outlook του οργανισμού. "Οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ύφεσης" είπε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο, το ΔΝΤ είχε υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,6% από 4,4% που ήταν η αμέσως προηγούμενη πρόβλεψή του.