Καθοριστική για την καταγραφή ενός ακόμα ιστορικού ρεκόρ στις τιμές του «μαύρου χρυσού» υπήρξε και χθες η στάση του ΟΠΕΚ, ο οποίος επιμένει ότι δεν υφίσταται λόγος αύξησης της παραγωγής, γιατί δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά.

Καθοριστική για την καταγραφή ενός ακόμα ιστορικού ρεκόρ στις τιμές του «μαύρου χρυσού» υπήρξε και χθες η στάση του ΟΠΕΚ, ο οποίος επιμένει ότι δεν υφίσταται λόγος αύξησης της παραγωγής, γιατί δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης έφθασε ώς και τα 117,60 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κάτω από τα 117 δολάρια χάριν κερδοσκοπικών κινήσεων. Εκείνη του Βrent στο Λονδίνο άγγιξε τα 114,65 δολάρια το βαρέλι, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο πρόεδρος του καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών κρατών, Σακίμπ Χελίλ, δήλωσε προχθές ότι δεν διαβλέπει ανάγκη αύξησης της παραγωγής, για να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών. Με την άποψη αυτή συμφώνησε μια ημέρα αργότερα ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Νοζαρί, τονίζοντας μάλιστα ότι οι τιμές δεν είναι υψηλές σε πραγματικούς όρους. Και ο Ιρακινός ομόλογός του, Χουσεΐν Αλ-Σαχριστιάνι, υποστήριξε απλώς ότι «ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να κάνει πολλά».

Σύμφωνα με το Κέντρο Παγκόσμιων Ενεργειακών Μελετών, πάντως, «η διαβεβαίωση του ΟΠΕΚ ότι η αύξηση της παραγωγής του δεν θα συμβάλει στην αναχαίτιση των υψηλών τιμών, θα δοκιμαστεί». Οπως, δε, εκτιμούν συμμετέχοντες στο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ της Ρώμης, οι υψηλές τιμές «ήλθαν, για να μείνουν». Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, «πιστεύουμε ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, τουλάχιστον περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι».

Τα σχόλια των αξιωματούχων του ΟΠΕΚ διατυπώθηκαν σε περιβάλλον ανησυχίας για την παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα, λόγω της απεργίας που ξεκίνησαν χθες οι εργαζόμενοι σε διυλιστήριο της Σκοτίας, αλλά και μεσούντων των προβλημάτων στην προσφορά της μεγαλύτερης αφρικανικής πετρελαιοεξαγωγού χώρας, Νιγηρίας. Η Royal Dutch Shell έχει ανακοινώσει τη μείωση της παραγωγής της κατά 169.000 βαρέλια ημερησίως στη Νιγηρία, λόγω των εργασιών αποκατάστασης ζημιών σε αγωγό που υπήρξε θύμα σαμποτάζ την περασμένη εβδομάδα. Χθες, άλλωστε, η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε ότι δύο πετρελαιαγωγοί της δέχθηκαν επίθεση στο Δέλτα του Νίγηρα.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/04/2008)