Ο Ενεργειακός Πόλεμος της Ρωσίας Αναγκάζει τη Γερμανία να Αντλήσει Προμήθειες Από τις Αποθήκες

Ο Ενεργειακός Πόλεμος της Ρωσίας Αναγκάζει τη Γερμανία να Αντλήσει Προμήθειες Από τις Αποθήκες
energia.gr
Παρ, 15 Ιουλίου 2022 - 17:45

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper ανέφερε την Παρασκευή ότι αναγκάζεται να αντλήσει φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, μειώνοντας τις προμήθειες που απαιτούνται για τον χειμώνα καθώς η Ευρώπη βιώνει ένα βαρύ κύμα καύσωνα, όπως σημειώνει το CNBC

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας ανέφερε στο CNBC ότι η μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις δικές της εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν απαραίτητη "προκειμένου να προμηθεύσουμε τους πελάτες μας με φυσικό αέριο και να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα της Uniper".

Η φινλανδική πλειοψηφική ιδιοκτήτρια εταιρεία Fortum δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Uniper υπέβαλε αίτηση διάσωσης στη γερμανική κυβέρνηση αφού αντιμετώπισε ακραία οικονομική δυσχέρεια λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου και της εκτίναξης των τιμών.

Η φινλανδική πλειοψηφική ιδιοκτήτρια εταιρεία Fortum ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Uniper υπέβαλε αίτηση διάσωσης στη γερμανική κυβέρνηση αφού βρέθηκε αντιμέτωπη με ακραία οικονομική δυσχέρεια λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου και της εκτίναξης των τιμών.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανέφερε από τη μεριά του την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει ακόμη κανένα χρονοδιάγραμμα για την κρατική βοήθεια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιουλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Klaus-Dieter Maubach, προειδοποίησε ότι η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τις αποθήκες της ήταν πιθανή λόγω της "τεράστιας μείωσης" του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Και όλα αυτά την ώρα που η Ευρώπη μαστίζεται από ένα ακραίο κύμα καύσωνα, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές χώρες. Ξηρασία και πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία και οι θερμοκρασίες καύσωνα έχουν εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες εξαπλώνονται σε όλη την περιοχή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραμένουν επικεντρωμένοι στις προετοιμασίες για την επιστροφή του ψυχρού κλίματος τον χειμώνα. Οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να γεμίσουν τις αποθήκες με προμήθειες φυσικού αερίου για να παρέχουν στα νοικοκυριά αρκετά καύσιμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Έρχονται δύσκολοι μήνες

Η Uniper ήταν η πρώτη γερμανική εταιρεία ενέργειας που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εταιρεία έλαβε μόνο το 40% των ρωσικών ποσοτήτων τις τελευταίες εβδομάδες και αναγκάστηκε να προμηθευτεί τις ποσότητες προς αντικατάσταση σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Επιπλέον, η ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 - το μεγαλύτερο κομμάτι υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - έχει τροφοδοτήσει τους φόβους για περαιτέρω διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέστειλε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στις 11 Ιουλίου. Οι εργασίες συντήρησης έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως τις 21 Ιουλίου.

Η Γερμανία φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει τον ενεργειακό της πόλεμο και μετά το προγραμματισμένο τέλος της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 για "πολιτικούς λόγους". Το Κρεμλίνο από τη μεριά του έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ευρώπη.

Ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε την ενεργειακή στρατηγική της Μόσχας στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο της Αγίας Πετρούπολης τον περασμένο μήνα. Ο Πούτιν "μίλησε για οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των ενεργειακών προβλημάτων στην Ευρώπη που οδηγούν σε κοινωνικές συγκρούσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων που θα είναι πιο ευνοϊκά προς τη Ρωσία. Και, όπως είπε, μια αλλαγή στις ελίτ στην Ευρώπη", δήλωσε ο Yergin.

Ο στόχος του Πούτιν "είναι να διασπάσει τη συμμαχία", δήλωσε ο Yergin. "Επομένως, οι επόμενοι μήνες θα είναι πραγματικά δύσκολοι. Θα είναι ένας αγώνας δρόμου για να δούμε αν η Ευρώπη μπορεί να είναι σε θέση να έχει αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει το χειμώνα και η Ρωσία θα κάνει, νομίζω, ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι δεν θα φτάσει εκεί".

Ο Yergin δήλωσε ότι αναμένει τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης το χειμώνα θα "αντηχήσουν σε όλο τον κόσμο".

(από capital.gr)