Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάσσονται μαζί με το κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί το δυτικό τμήμα της ηπείρου, καθώς το τελευταίο αυξάνει τη ζήτηση για κλιματισμό και ωθεί υψηλότερα τα ενεργειακά κόστη. Οι θερμοκρασίες σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με προβλέψεις της Maxar. Η Γερμανία παρήγαγε

ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας – ρεκόρ από ηλιακά πάνελ την Κυριακή και αναμένεται να πραγματοποιήσει νέο ρεκόρ την Τρίτη.

Ο καύσωνας – υπενθύμιση της οξύτητας της κλιματικής αλλαγής – επιτείνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Αξιωματούχοι και traders παρακολουθούν με προσοχή το κατά πόσον ο αγωγός Nord Stream, που συνδέει Ρωσία και Γερμανία, θα επανέλθει σε λειτουργία εντός της εβδομάδας, όταν και θα τελειώσει η περίοδος τακτικής συντήρησής του. Η Μόσχα έχει ήδη περικόψει τις προμήθειες προς τις ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της μεταξύ τους έντασης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Μια τουρμπίνα του Nord Stream μεταφέρθηκε από τον Καναδά, όπου επισκευάστηκε, στη Γερμανία στις 17 Ιουλίου, όπως ανέφερε η Kommersant, επικαλούμενη πηγές της.

Η τουρμπίνα είχε μείνει στον Καναδά στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η ρωσική Gazprom είχε δηλώσει ότι ήταν αναγκασμένη να μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού, του μεγαλύτερου που συνδέει το ρωσικό έδαφος με την Ευρώπη, κατά 40% λόγω εξοπλισμού ο οποίος δεν είχε επιστραφεί.

Ακόμη και μετά τη λήξη των εργασιών συντήρησης του Nord Stream, είναι άγνωστο το τι ποσότητες φυσικού αερίου θα επιτρέψει η Ρωσία να κινηθούν δυτικά προς τη Γηραιά Ήπειρο, σημειώνει σε σημείωμά της η Deutsche Bank. “Μέρος αυτής της απόφασης θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και μέρος της θα έχει επιχειρησιακά – τεχνικά, καθώς η επισκευασμένη τουρμπίνα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον αυτός θα είναι ο ισχυρισμός”, συμπληρώνει.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, κινείτο ανοδικά κατά 3,3%, στα 164,75 ευρώ η μεγαβατώρα στις 10.49 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα, έχοντας υποχωρήσει κατά 8,8% την Παρασκευή. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο κέρδιζε 2,4%, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία ενισχυόταν κατά 0,9%.

capital.gr