Ενώ η Γαλλία εόρταζε την εθνική της επέτειο, ο Πρόεδρος Μακρόν προειδοποιούσε ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμασθεί για ένα πιθανό σενάριο ενεργειακής ανεπάρκειας το φθινόπωρο. Αναφέρθηκε στην διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, με πρόσχημα εργασίες συντηρήσεως, κίνηση που ο Μακρόν χαρακτήρισε «ξεκάθαρο μήνυμα»

Η Ρωσία «θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως πολεμικό όπλο» εναντίον της Δύσεως, τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν, συμπληρώνοντας ‘ότι η Γαλλία σκοπεύει να βρει τρόπους να τα καταφέρει χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας, όσο πιο σύντομα αυτό είναι δυνατόν. Προσέθεσε ότι η χώρα έχει ήδη ενεργοποιήσει το σχέδιο της για εύρεση εναλλακτικών λύσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό, για να μπορέσει να δημιουργήσει αποθέματα εν όψει του χειμώνα, ο οποίος αναμένεται δύσκολος.

Η Γαλλία σύμφωνα με όσα μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εκτιμάται πως θα λάβει λιγότερο από το 20% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της από την Ρωσία.

«Πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για έναν πόλεμο με διάρκεια. Το καλοκαίρι και η αρχή του φθινοπώρου θα είναι πολύ δύσκολα, χωρίς αμφιβολία¨, είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την επιθεώρηση της παραδοσιακής στρατιωτικής παρελάσεως στα Ηλύσια Πεδία, όπου μίλησε με βετεράνους πολέμου και οικογένειες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη. Επιπροσθέτως ανέφερε: «Ακόμη και στην περίπτωση μιας μακράς περιόδου στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, η Γαλλία θα συνεχίσει να βοηθά το αμυνόμενο Κίεβο να αντιμετωπίζει τον εισβολέα, τη Μόσχα, ενώ επίσης θα εξακολουθήσει να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».

«Θέλουμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, χωρίς να εμπλακούμε σε πόλεμο εμείς οι ίδιοι», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σημειώνοντας ότι η κατανάλωσις ενέργειας στην Γαλλία έχει ήδη «μειωθεί λίγο», σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ο Μακρόν κάλεσε τις αρχές, τους Καταναλωτές και τον τομέα της βιομηχανίας να εξοικονομήσουν ενέργεια και να εξαλείψουν τις πηγές σπατάλης της. «Πρέπει να μπούμε σε μια συλλογική λογική αυτοσυγκράτησης» είπε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θα αποτελέσει παράδειγμα για τους φορείς του ιδιωτικού τομές, φροντίζοντας να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια». Εκάλεσε τις τοπικές αρχές να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας, κλείνοντας, μεταξύ άλλων τα φώτα του δρόμου. Ο Μακρόν είπε ότι «αυτός ο περιορισμός θα απαιτήσει αλληλεγγύη από τους συμπολίτες μας».