Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, κ. Σίνισα Μάλι, δήλωσε ότι η Σερβία αγόρασε 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου χάρη στους Ούγγρους φίλους της και πρόσθεσε ότι το αέριο αυτό θα αποθηκευτεί στην Ουγγαρία. Ωστόσο, δεν αποκαλύπτεται από πού απέκτησε αυτό το αέριο η Ουγγαρία, μια χώρα χωρίς εγχώρια παραγωγή του ορυκτού καυσίμου, αναφέρει το Telex.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σίγιαρτο στο Βελιγράδι στις 10 Ιουνίου, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν την πιο ολοκληρωμένη ενεργειακή συμφωνία μέχρι σήμερα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι άριστες, γεγονός που σηματοδοτείται και από το ότι μετά την επανεκλογή του, το πρώτο ταξίδι του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στο εξωτερικό τον οδήγησε στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Σερβία έχει ήδη μεταφέρει προκαταβολή ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία και προτίθεται να στείλει άλλη μια πληρωμή στα τέλη Ιουλίου, αναφέρει η nova.rs.

Ο Μάλι δήλωσε ότι οι εταιρείες που προμηθεύουν το φυσικό αέριο είναι η MVM και η MET και ότι η προαναφερθείσα ποσότητα φυσικού αερίου θα αποθηκευτεί στην Ουγγαρία μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Σερβία θα δικαιούται να χρησιμοποιήσει μια ημερήσια ποσότητα 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον Οκτώβριο, ποσότητα που διπλασιάζεται σε 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Τον Μάρτιο, η ημερήσια ποσότητα θα επιστρέψει και πάλι στα 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

Οι Σέρβοι γεμίζουν τις αποθήκες τους που βρίσκονται στο Banatski Dvor και σύμφωνα με τον πολιτικό, η πρόσβαση σε αυτά τα αποθέματα που είναι αποθηκευμένα στην Ουγγαρία, καθώς και το φθηνό ρωσικό αέριο θα εγγυηθούν ότι τόσο ο πληθυσμός όσο και η βιομηχανία θα τα καταφέρουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Μάλι ανέφερε επίσης ότι χάρη στους Κινέζους φίλους τους θα αποκτήσουν άνθρακα, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα σκοπεύει να υπογράψει συμφωνίες με 11 χώρες για να εξασφαλίσει ότι θα έχει αρκετές πηγές ενέργειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σίγιαρτο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουγγαρίας είναι γεμάτες σε ποσοστό 44%.

euractiv.gr