Η Μογγολία αναμένει από τη Ρωσία να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Power of Siberia 2» μέσω της επικράτειάς της προς την Κίνα εντός δύο ετών, καθώς η Μόσχα κινείται για να συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ευρώπης με την Ασία για πρώτη φορά. Ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Oyun-Erdene Luvsannamsrai είπε στους FT ότι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία

είχε θολώσει τον σχεδιασμό του αγωγού, περίμενε ότι η κατασκευή θα προχωρήσει.

Το έργο Power of Siberia 2 έχει γίνει κρίσιμο για τη Ρωσία καθώς αντιμετωπίζει την προοπτική να χάσει την Ευρώπη ως αγορά για το φυσικό της αέριο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και τις κατηγορίες ότι έχει «οπλίσει» την προσφορά για να δημιουργήσει κρίση τιμών.

«Η μελέτη σκοπιμότητας αυτού του έργου έχει ολοκληρωθεί και πιστεύουμε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2024», δήλωσε ο Luvsannamsrai.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το τεράστιο έργο του ορυχείου Oyu Tolgoi του Rio Tinto στη Μογγολία ήταν εντός χρονοδιαγράμματος και ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο στις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των επικείμενων αποπληρωμών ομολόγων.

Το εργο Power of Siberia 2 θα συνδέσει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας που τροφοδοτούν την Ευρώπη - η οποία έχει δεσμευτεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική Gazprom που υποστηρίζεται από το κράτος - με την Κίνα, όπου η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται.

Η Μογγολία, η οποία έχει πληθυσμό άνω των 3,3 εκατομμυρίων σε μια τεράστια περιοχή, είναι κλειστή μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Ο Λουβσαναμσράι είπε ότι το να πλήξουν δύο «υπερδυνάμεις» σε μια εποχή γεωπολιτικού στρες δημιούργησε περιπλοκές, αλλά ότι η Μογγολία ήταν συνηθισμένη να συνεργάζεται στενά και με τις δύο.

Η Ulan Bator υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη Μόσχα το 2019 για την εξερεύνηση του αγωγού Power of Siberia 2, ο οποίος θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω της επικράτειάς της.

Ο Luvsannamsrai είπε ότι δεν υπήρξε καμία σημαντική αύξηση της πίεσης από τη Ρωσία για επιτάχυνση της κατασκευής της γραμμής παρά τα σχέδια της Gazprom να επικεντρωθεί στην Ασία. Ο Alexei Miller, επικεφαλής της Gazprom, έχει προτείνει η Κίνα να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος πελάτης της στο μέλλον.

Ο Luvsannamsrai είπε ότι η τελική διαδρομή της γραμμής μέσω της Μογγολίας «εξεταζόταν ακόμη».

Ο αγωγός μήκους 2.600 χιλιομέτρων έχει προβλεφθεί να τεθεί σε λειτουργία περίπου το 2030, αλλά στελέχη της βιομηχανίας πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να προωθηθεί δεδομένης της ανάγκης της Μόσχας να βρει αγορές για τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Τα τέλη διέλευσης από τον αγωγό θα βοηθήσουν την οικονομία της Μογγολίας, η οποία επλήγη σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού. Η Κίνα, ο κύριος εμπορικός εταίρος της, έκλεινε συχνά τις μογγολικές εξαγωγικές διαδρομές καθώς προσπαθούσε να ελέγξει τον ιό.

Ο Luvsannamsrai είπε ότι αναμένει ότι η οικονομία της Μογγολίας θα ενισχυθεί φέτος, βοηθούμενη από τις νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Κίνα που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά εμπορευμάτων όπως ο άνθρακας και ο χαλκός.

Οι εξαγωγές χαλκού αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς ο ανθρακωρύχος Rio Tinto επεκτείνει την ανάπτυξη ενός τεράστιου κοιτάσματος χαλκού στην έρημο Γκόμπι.

Το ορυχείο Oyu Tolgoi είναι η μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων της Μογγολίας και παρέχει χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά η υπόγεια επέκτασή του έχει πληγεί από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους που έχουν προκαλέσει σκληρές διαμάχες μεταξύ Rio Tinto και Ulan Bator.

Πέρυσι, η Μογγολία απείλησε να σταματήσει τις εργασίες στο έργο, λέγοντας ότι δεν θα λάβει ποτέ μέρισμα από το ορυχείο λόγω του ύψους του χρέους που αναλήφθηκε για την ανάπτυξή του.

Το Ρίο συμφώνησε τον Δεκέμβριο να διαγράψει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια δανείων και τόκων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει το μερίδιό της στο συνολικό κόστος ανάπτυξης που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή σε συνολικά 7 δις δολάρια, από 5,3 δισ., δολάρια.

Ο Luvsannamsrai, ο οποίος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ρίο, Jakob Stausholm, την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι ήταν «σίγουρη» ότι το ορυχείο λειτουργούσε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με την υπόγεια παραγωγή να ξεκινά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Πιστεύω ότι αυτό θα είναι σαφές παράδειγμα του πώς η Μογγολία μπορεί να συνεργαστεί ενεργά και αποτελεσματικά με τους επενδυτές της», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία με το Ρίο.

Ερωτηθείς για τα εξωτερικά χρέη της Μογγολίας, ο Luvsannamsrai αναγνώρισε ότι ο Ulan Bator είχε κάποια «θέματα» να επιλύσει, αλλά επεσήμανε μια πρόσφατη συμφωνία με την Ιαπωνία για πρόωρη αποπληρωμή ενός ομολόγου σε γεν ως ένδειξη προόδου.

Είπε ότι η Μογγολία είχε «εστιάσει στο πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη φήμη μας» στις κεφαλαιαγορές.

Συμπεριλαμβανομένου του ομολόγου των σαμουράι, η Μογγολία έχει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων που λήγουν το 2023 και 600 εκατομμύρια δολάρια το 2024, αλλά χαμηλά επίπεδα συναλλαγματικών αποθεμάτων.

«Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων είναι ένα προσωρινό σοκ». . . λόγω της πανδημίας και της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο Luvsannamsrai. «Έχουμε μια αισιόδοξη άποψη ότι η χρήση και η παραγωγή χαλκού δεν θα μειωθεί στο μέλλον αλλά θα αυξηθεί».