''Καμπανάκι'' από τις Βρυξέλλες που ετοιμάζονται να πουν στα μέλη της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου «άμεσα», προειδοποιώντας ότι χωρίς αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας η ήπειρος κινδυνεύει να μείνει χωρίς καύσιμα αυτόν τον χειμώνα καθώς η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα θα παράσχει στα μέλη εθελοντικούς στόχους μείωσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με προσχέδιο έγγραφο που είδαν οι Financial Times, το οποίο προειδοποιεί

ότι οι στόχοι θα γίνουν υποχρεωτικοί σε περίπτωση σοβαρής διακοπής του εφοδιασμού. «Η από κοινού δράση τώρα θα είναι λιγότερο ενοχλητική και δαπανηρή, διευκολύνοντας την αλληλεγγύη και αποφεύγονταςτην ανάγκη για απρογραμμάτιστες και ασυντόνιστες ενέργειες αργότερα σε μια πιθανή κατάσταση κρίσης με τα αποθέματα φυσικού αερίου να εξαντλούνται», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η κίνηση έρχεται καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες για διαφοροποίηση από το ρωσικό αέριο δεν ήταν πλέον αρκετές από μόνες τους και ότι η Ευρώπη αντιμετώπιζε ενεργειακό δελτίο εκτός εάν περιοριστεί η ζήτηση για να επιτραπεί η πλήρωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων πριν από τον χειμώνα.

Η Ρωσία τον περασμένο μήνα μείωσε τη χωρητικότητα του κύριου αγωγού προς τη Γερμανία και ο ΔΟΕ φοβάται ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω περικοπές. Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «κόκκινο συναγερμό» και ότι απαιτούνται «σημαντικές πρόσθετες μειώσεις» για να «προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν σκληρό χειμώνα που ακολουθεί».

Η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψε συμφωνία προμήθειας με το Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα που θα αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη κατά 48% φέτος και στοχεύει να τις διπλασιάσει μέχρι το 2025, αν και οι αζερικές εισαγωγές αποτελούν μόνο ένα κομμάτι του συνόλου της ΕΕ.

Η χώρα στον Καύκασο είναι μία από τις πολλές, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Νιγηρίας, που φλερτάρονται από την ΕΕ καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες.

Η Ιταλία βρίσκεται επίσης στο κατώφλι της ενίσχυσης των προμηθειών από την Αλγερία, με την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και τη γαλλική TotalEnergies και την Occidental να υπογράφουν συμφωνία με την Sonatrach της Αλγερίας την Τρίτη για ένα νέο έργο ανάπτυξης φυσικού αερίου 4 δισ. δολαρίων, το οποίο θα φέρει τελικά νέες προμήθειες.

Ωστόσο, ο ΔΟΕ, ο οποίος λειτουργεί ως ενεργειακός φύλακας της Δύσης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες για την ενίσχυση των προμηθειών εξακολουθούν να υπολείπονται και η ΕΕ χρειάζεται αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της ζήτησης κλιματισμού και της δημοπρασίας των προμηθειών φυσικού αερίου στη βιομηχανία.

Το προσχέδιο εγγράφου της επιτροπής δεν περιελάμβανε ακριβή στοιχεία, αλλά αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν πριν από την τελική δημοσίευση της πρότασης την Τετάρτη.

Τα τελευταία έγγραφα είναι μια αναθεώρηση ενός σχεδίου που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, το οποίο συνιστά περιορισμό της κεντρικής θέρμανσης και ψύξης στα κτίρια καθώς και την εξαίρεση των σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα από τους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εγκλωβιστεί σε συνομιλίες σχετικά με πιθανούς στόχους και τον τρόπο εφαρμογής τους, δεδομένων των διαφόρων ενεργειακών μιγμάτων των διαφόρων κρατών μελών.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το ποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν εάν οι στόχοι καταστούν υποχρεωτικοί και δεν εκπληρωθούν.

Η Ευρώπη βασιζόταν προηγουμένως στη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού αερίου της, αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυτές οι προμήθειες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τη Μόσχα ως αντίδραση στη στήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις προμήθειες προς τις χώρες της Βαλτικής, τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία και μείωσε τις ροές προς τη Γερμανία και την Ιταλία.

Στο προσχέδιο σχεδίων, η Επιτροπή σημείωσε ότι τον Ιούνιο οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ μειώθηκαν σε λιγότερο από 30% του μέσου όρου μεταξύ 2016 και 2021. Η Ευρώπη εισήγαγε συνολικά 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2021 και καταναλώνει κοντά στα 400 bcm αερίου συνολικά σε ένα κανονικό έτος.

Το σχέδιο φυσικού αερίου που διέρρευσε προειδοποιούσε ότι οι συνεχιζόμενες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση του ΑΕΠ της ΕΕ έως και 1,5%, ανάλογα με το επίπεδο της διακοπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Von der Leyen είπε σε μια ομιλία του στο Μπακού ότι η ΕΕ έπρεπε «να διαφοροποιηθεί μακριά από τη Ρωσία και να στραφεί σε πιο αξιόπιστους, αξιόπιστους προμηθευτές» και περιέγραψε το Αζερμπαϊτζάν ως «κρίσιμο ενεργειακό εταίρο».

Το σχέδιο είναι οι προμήθειες του Αζερμπαϊτζάν να αυξηθούν στα 12 bcm φέτος, από 8,1 bcm το 2021 και τελικά να φτάσουν σε «τουλάχιστον» 20 bcm έως το 2027, σύμφωνα με μνημόνιο. Τα καύσιμα θα φτάσουν στην ΕΕ μέσω του αγωγού Southern Gas Corridor, ένα κοινό έργο μεταξύ Βρυξελλών και Μπακού που άνοιξε το 2018 και τροφοδοτείται κυρίως από κοιτάσματα αερίου στην Κασπία Θάλασσα.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να δημιουργήσει μια κοινή προσπάθεια αγοράς φυσικού αερίου παρόμοια με τη συντονισμένη αγορά εμβολίων Covid, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ανταγωνίζεται σε μια στενή αγορά όπου οι χώρες είχαν ήδη μακροπρόθεσμα συμβόλαια.