Εθελοντικό Στόχο Μείωσης της Χρήσης Φυσικού Αερίου Κατά 15% Μέχρι τον Μάρτιο Προτείνει η Κομισιόν

Εθελοντικό Στόχο Μείωσης της Χρήσης Φυσικού Αερίου Κατά 15% Μέχρι τον Μάρτιο Προτείνει η Κομισιόν
energia.gr
Τετ, 20 Ιουλίου 2022 - 14:27

Εθελοντικό στόχο μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο στα κράτη μέλη της ΕΕ προτείνει η Κομισιόν, πρόβλεψη που θα μπορούσε να γίνει νομικά δεσμευτική σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη. Όπως προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δεν υπάρξουν σήμερα μεγάλες περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου, πιθανόν κατά τη διάρκεια του χειμώνα η κατάσταση με τα καύσιμα στην ΕΕ θα δυσκολέψει σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού αερίου

Η πρόταση αφορά στη μείωση της χρήσης αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, σε σχέση με τη μέση κατανάλωση της αντίστοιχης περιόδου στο διάστημα 2016-2021.

Η Κομισιόν θα μπορούσε να καταστήσει τον στόχο υποχρεωτικό εάν δηλώσει πως υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία από τις χώρες μέλη. Διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την πρόταση την Παρασκευή, προκειμένου να την εγκρίνουν στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ στις 26 Ιουλίου.

«Είναι πιθανό το σενάριο ότι θα υπάρξει πλήρης διακοπή ρωσικού αερίου και αυτό θα επηρέαζε όλη την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου στόχου.

Το σχέδιο ήδη συναντά αντιδράσεις από ορισμένες χώρες, οι οποίες θεωρούν ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους, δεν χρειάζονται ώθηση από την ΕΕ. Οι χώρες πρέπει να επικαιροποιήσουν τα σχέδια τους για το φυσικό αέριο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να παρουσιάσουν και πώς σχεδιάζουν να πετύχουν τον στόχο της ΕΕ.

Μεταξύ όσων αντιδρούν στους υποχρεωτικούς στόχους της ΕΕ είναι η Πολωνία, η οποία έχει γεμίσει τις αποθήκες αερίου στο 98% της χωρητικότητάς τους, μετά τη διακοπή από τη Ρωσία προς την Πολωνία τον Απρίλιο. Άλλες αποθήκες καυσίμων, είναι λιγότερο γεμάτες, με αυτή της Ουγγαρίας για παράδειγμα να διαμορφώνεται στο 47%.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες θα δράσουν τώρα, αντί να περιμένουν όταν η Ρωσία μειώσει την προσφορά.

«Εάν περιμένουμε, θα είναι πιο ακριβό και θα σημαίνει ότι θα χορεύουμε στον ρυθμό της Ρωσίας», ανέφερε διπλωμάτης.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τη χρήση αερίου, συμπεριλαμβανομένων και δημοπρασιών για αποζημιώσεις σε βιομηχανίες που μειώνουν τη χρήση αερίου και χαμηλώνουν τη θερμοκρασία θέρμανσης και ψύξης σε δημόσια κτήρια.

Τα νοικοκυριά χαρακτηρίζονται ως «προστατευμένοι καταναλωτές» με βάση τους κανόνες της ΕΕ και θα προστατευτούν από τέτοιες μειώσεις.

Μάλιστα, η Κομισιόν τονίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν τη σειρά με την οποία θα υποχρεώσουν μη απαραίτητους βιομηχανικούς κλάδους να κλείσουν, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τις προμήθειες αερίου.

Χαλαρώνουν οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων στις ΑΠΕ

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαλάρωσε σήμερα τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα προγράμματα απαλλαγής από τις ανθρακούχες πηγές με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη ρωσική ενέργεια. Ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να χορηγούν έως και 500.000 ευρώ σε κρατική βοήθεια σε εταιρείες που πλήττονται από κυρώσεις κατά της Ρωσίας, από 400.000 ευρώ προηγουμένως.

Οι εταιρείες του αγροτικού τομέα μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για κρατική ενίσχυση έως 62.000 ευρώ και εκείνες στον τομέα της αλιείας έως 75.000 ευρώ, έναντι ανώτατου ορίου 35.000 ευρώ στο παρελθόν.

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να είναι ανανεώσιμο υδρογόνο, βιοαέριο και βιομεθάνιο, αποθήκευση και ανανεώσιμη θερμότητα, ανέφερε η Επιτροπή.

Ανέφερε ότι οι ευκολότεροι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις θα επιτρέψουν στις χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν νέα προγράμματα με βάση διαγωνισμούς για έργα απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είτε να υποστηρίξουν άμεσα έργα χωρίς διαγωνισμούς