Με σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της ολοκλήρωσε το δεύτερο τρίμηνο η Tesla, αν και την ίδια ώρα είδε τα έσοδά της να υποχωρούν σημαντικά. Παράλληλα, ο κολοσσός του Έλον Μασκ ενημέρωσε ότι πούλησε το 75% των bitcoin που διατηρούσε, προσθέτοντας 963 εκατ. δολάρια μετρητά στον ισολογισμό της. Ειδικότερα, η Tesla ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 καθαρά κέρδη 2,26 δισ. ή 1,95 δολάρια ανά μετοχή,

έναντι 1,14 δισ. ή 1,02 δολ. ανά μετοχή το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ ξεπέρασε κατά πολύ και την εκτίμηση των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη 1,83 δολ. ανά μετοχή.

Αντίθετα, ο τεχνολογικός κολοσσός της αυτοκίνησης είδε τα έσοδά του να μειώνονται στα 16,93 δισ. δολάρια από τα 18,76 δισ. πέρυσι, τερματίζοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων τριμήνων.

Επίσης, τα έσοδα της Tesla έχασαν τις εκτιμήσεις τις αγοράς που ανέμενε να διαμορφωθούν σε 17,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με έρευνα της Refinitiv.

Η εταιρεία διατήρησε πάντως αμετάβλητη την πρόβλεψη για την παραγωγή της, σε ετήσια ανάπτυξη 50% "εντός πολυετή ορίζοντα", μία ένδειξη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της να αναπληρώσει τη χαμένη παραγωγή στην Κίνα λόγω των lockdown.

Τον Απρίλιο ο Έλον Μασκ είχε εκτιμήσει ότι η εταιρεία θα παράγει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια οχήματα φέτος, αλλά όπως έδειξαν τα μεγέθη της στο πρώτο εξάμηνο η παραγωγή της βρίσκεται στα περίπου 564.000.

Σημειώνεται ότι η Tesla προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις στις τιμές των μοντέλων της εντός του 2022 προκειμένου να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος πρώτων υλών, όπως το λίθιο και το αλουμίνιο.

Από την πλευρά του πάντως, ο CEO Έλον Μασκ αναφέρε ότι η εταιρεία θα μειώσει ξανά τις τιμές της όταν υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Οι επενδυτές δείχνουν να αξιολογούν θετικά πάντως τις επιδόσεις της Tesla, καθώς ο τίτλος της έφτασε να ενισχύεται έως και κοντά του 5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αν και στην πορεία έχασε τη δυναμική του.

capital.gr