(upd. 19:57) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα - την πρώτη της αύξηση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να αποτρέψει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού από το να πυροδοτήσει κρίση χρέους στην ευρωζώνη εν μέσω πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ΕΚΤ ανέφερε σε δελτίο τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της σήμερα στη Φρανκφούρτη ότι «έκρινε ότι ήταν σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής από ό, τι είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή της» λόγω του υψηλότερου του αναμενόμενου επιπέδου πληθωρισμού και της στήριξης του νέου της σχεδίου αγοράς ομολόγων

Το διοικητικό συμβούλιο τονίζει ότι θα «διασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή της νομισματικής του πολιτικής» στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μεμονωμένων χωρών πέρα ​​από το επίπεδο που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Ανέφερε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο «όργανο προστασίας μετάδοσης» θα δοθούν σε ξεχωριστή ανακοίνωση στις 14:45 ώρα Φρανκφούρτης (15:45 ώρα Ελλάδος). Το επιτόκιο καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας θα αυξηθεί από μείον 0,5 τοις εκατό σε μηδέν, ενώ το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί από μηδέν σε 0,5 τοις εκατό και η οριακή διευκόλυνση δανεισμού της θα αυξηθεί από 0,25 τοις εκατό σε 0,75 τοις εκατό.

Η ΕΚΤ προαναγγέλλει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω σε μελλοντικές συνεδριάσεις. Η κίνηση είναι το πρώτο βήμα για την αντιστροφή μιας δεκαετίας εξαιρετικά εύκολης νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ, η οποία διατήρησε αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων και αγόρασε σχεδόν 5 τρις ​​ευρώ ομόλογα για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης τα τελευταία οκτώ χρόνια. Εγκαινιάζει, με τη σημερινή απόφαση, μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ 8,6% στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν την ευρωζώνη σε ύφεση, καθώς η ΕΕέχει ήδη πληγεί από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η απόφαση της ΕΚΤ ήρθε λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας. Η προγραμματισμένη αποχώρησή του αναμένεται να προκαλέσει πρόωρες εκλογές φέτος. Ο Krishna Guha, επικεφαλής πολιτικής και στρατηγικής κεντρικής τράπεζας στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Evercore, δήλωσε: «Ο συνδυασμός ενός γιγαντιαίου στασιμοπληθωριστικού σοκ από το οπλισμένο ρωσικό φυσικό αέριο και μιας πολιτικής κρίσης στην Ιταλία αποτελεί σχεδόν ό, τι κοντινότερο μπορούμε να φανταστούμε σε αυτό που θα αποκαλούσαμε ‘τέλεια καταιγίδα’ για την ΕΚΤ».

Λαγκάρντ: Ιστορική στιγμή το τέλος των αρνητικών επιτοκίων

Iστορική χαρακτήρισε την σημερινή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς σηματοδοτεί το τέλος των αρνητικών επιτοκίων.

Η ίδια, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλιου της ΕΚΤ, παρουσιάζοντας το νέο Μηχανισμό Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Instrument) (της νομισματικής πολιτικής), ο οποίος θα λειτουργήσει ως “ασπίδα”στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, εφόσον όμως πληρούνται τέσσερεις βασικές προυποθέσεις:

Πρώτον, συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ: Η χώρα δεν πρέπει να υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) ή να αξιολογείται ότι δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα ως απάντηση σε σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της Συνθήκης για το Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)

Δεύτερον, απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών: Η χώρα δεν θα υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικής ανισορροπίας (EIP) ή δεν έχει αξιολογηθεί ως αποτυχία λήψης των συνιστώμενων διορθωτικών μέτρων που σχετίζονται με σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 121 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ

Τρίτον δημοσιονομική βιωσιμότητα: η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογεί ως βιώσιμο το Δημόσιο χρέος ή να έχει βεβαιωθεί ότι η τροχιά του δημόσιου χρέους είναι βιώσιμη, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη, όπου είναι διαθέσιμες, τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους οργανισμούς, μαζί με την εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ

Τέταρτον, υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές: Η χώρα θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που υποβλήθηκαν στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δημοσιονομικό τομέα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σε κάθε περίπτωση το δ.σ της ΕΚΤ θα έχει την διακριτική ευχέρεια να λάβει την απόφαση για την ένταξη ή μη της ενδιαφερόμενης χώρας στο Mηχανισμό αυτό. Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ η απόφαση για την δημιουργία του Μηχανισμού ήταν ομόφωνη.

Αναφορικά με την σημερινές αποφάσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι αυτές στηρίχθηκαν τόσο στα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό, τα οποία δείχνουν ότι θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλός για ακόμη αρκετό καιρό, και επιβαρύνεται περαιτέρω από την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και στις ενδείξεις για υποχώρηση της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά.

Παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επωφελείται από το άνοιγμα της οικονομίας, την ισχυρή αγορά εργασίας και τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά, και επομένως ο τουρισμός αναμένεται να βοηθήσει την οικονομία το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας.