Οι κυρώσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων έχουν οδηγήσει σε μία δραματική αναδιάρθρωση των ρωσικών ενεργειακών ροών, με αγοραστές από την Μέση Ανατολή να συνωστίζονται για να προμηθευθούν χαμηλού κόστους καύσιμα από την Ρωσία. Ο μεγαλύτερος όγκος αποτελείται από πετρέλαιο καύσης, που αποτελεί κατάλοιπο διύλισης και συχνά αξιοποιείται στην παραγωγή ενέργειας, όπως και στην ναυτιλία

Σύμφωνα με το γνωστό οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, πετρέλαιο καύσης και άλλων τύπων καύσιμα που δεν εισάγονται πλέον από χώρες της δύσης, κατευθύνονται προς την Μέση Ανατολή. Οι αυξημένες ροές παρατηρούνται μετά την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία και φθάνουν τον Ιούνιο τα 155.000 βαρέλια ανά ημέρα, έχοντας υπερτριπλασιασθεί από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, ενώ οι ανάλογες προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 30%.

Τα δεδομένα προέχονται από τον οίκο Vortexa, διαχειριστή ενός επαγγελματικού ιστοτόπου που παρακολουθεί για τα στελέχη της αγοράς ενέργειας τις ενεργειακές ροές που ακολουθούν θαλάσσιους διαδρόμους, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τις κινήσεις φορτίων. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο οίκος αποκαλύπτουν πως ο κύριος όγκος των προϊόντων που καταφθάνουν στην Μέση Ανατολή αποτελείται από πετρέλαιο καύσης, πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη, στον οποίο προστίθενται από την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου, καύσιμα αεροσκαφών και κηροζίνη.

Περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών υγρών καυσίμων από την Ρωσία καταλήγει στον τερματικό σταθμό αποθήκευση της Fujairah στα Εμιράτα, με τις συνολικές ροές να κινούνται στα υψηλά επίπεδα του 2016, αν και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από του Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Τα δεδομένα του οίκου Vortexa πάντως πιστοποιούν πως με την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου οι ροές προς την Μέση Ανατολή, με βασικό κόμβο τα Εμιράτα, αυξάνονται σε 220.000 βαρέλια ανά ημέρα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)