Η ιδέα αριστερών βουλευτών να σωθούν τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας από τον αφανισμό έγινε θερμά δεκτή από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο πολωνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση της επιτροπής για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα το σχέδιο μίσθωσης από τη Γερμανία των πυρηνικών εργοστασίων της, τα οποία πρόκειται να κλείσουν στο εγγύς μέλλον. Η Γερμανία επιδιώκει

ένα σχέδιο που χρονολογείται από το 2000 για την πλήρη εξάλειψη του πυρηνικού της τομέα, αν και η ενεργειακή ταξινομία της ΕΕ, το ρεκόρ ζέστης και η υπερθέρμανση του κλίματος υποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να το πράξει.

Οι εμπνευστές του σχεδίου ήταν βουλευτές του αριστερού κόμματος Lewica Razem, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έγιναν πρωτοσέλιδο με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να εξαπάτησε τους πολίτες της λέγοντάς τους ότι η συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων θα ήταν αδύνατη, λόγω, για παράδειγμα, δυσκολιών στην προμήθεια καυσίμων.

Αυτό φέρεται να είναι αναληθές, γεγονός στο οποίο Πολωνοί βουλευτές που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας αντέδρασαν με αγανάκτηση. Η Πολωνία δεν διαθέτει ακόμη πυρηνικό σταθμό και η Γερμανία επέτρεψε στον εαυτό της να σβήσει 18 GW καθαρής, πράσινης ενέργειας που παρήγαγαν πυρηνικοί σταθμοί τα τελευταία 20 χρόνια.

«Το 2022, το κλείσιμο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί κλιματικό έγκλημα. Πρέπει να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί δεν θα κλείσουν» δήλωσε η Paulina Matysiak, βουλευτής της Lewica Razem, προσθέτοντας «η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πυρηνικών σταθμών.»

«Εάν οι γερμανικές πυρηνικές μονάδες δεν έκλειναν, η γερμανική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ήταν 30% υψηλότερη. Η διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων το 2021 προκάλεσε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μόνο κατά 4,5%» δήλωσε ο υφυπουργός στο Υπουργείο Κλίματος Piotr Dziadzio, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο αίτημα. Αλλά το να το έχουμε αυτό στο δημόσιο χώρο σημαίνει να δημοσιοποιήσουμε τον παραλογισμό της κατάστασης που λαμβάνει χώρα στη Γερμανία», – δήλωσε ο βουλευτής του Lewica Razem Maciej Konieczny.

Αν και η ιδέα της μίσθωσης των γερμανικών πυρηνικών σταθμών φαίνεται δύσκολο να υλοποιηθεί, οι ειδικοί σε θέματα κλίματος τονίζουν ότι η διάσωσή τους από την εξαφάνιση θα ήταν πολύ σημαντική για το κλίμα και την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

euractiv.gr