Η TotalEnergies σχεδιάζει να προσφέρει έκπτωση στα καύσιμα που πωλούνται σε όλα τα πρατήρια λιανικής της στη Γαλλία, επεκτείνοντας ένα πρόγραμμα μείωσης τιμών που ισχύει ήδη στα πρατήρια οδικών καυσίμων που διαθέτει. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις τιμές των καυσίμων κατά €0,20/λίτρο για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, ενώ από το Νοέμβριο έως και το τέλος του τρέχοντος έτους θα ισχύσει έκπτωση €0,10 λίτρο

«Αυτές οι μειώσεις τιμών, που συμπληρώνουν τα μέτρα της κυβέρνησης, θα ισχύσουν από το πρώτο λίτρο που αγοράζεται, χωρίς περιορισμό στην ποσότητα, για όλα τα καύσιμα πετρελαίου που πωλούνται στα πρατήρια», ανέφερε η εταιρεία. Η TotalEnergies προσφέρει ήδη έκπτωση 0,12 €/λίτρο στα περισσότερα οδικά καύσιμα στα πρατήρια καυσίμων της στο γαλλικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε έκπτωση 0,18 €/λίτρο τον Απρίλιο.

Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος οφείλεται στην απότομη αύξηση του κόστους ενέργειας και τροφίμων.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 21 Ιουλίου αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που υπερβαίνει κατά πάνω από τέσσερις φορές τον στόχο του 2%.

Η απόφαση της TotalEnergies για έκπτωση στα καύσιμα έρχεται μετά την ανακοίνωση της εταιρείας προς το επενδυτικό κοινό, την περασμένη εβδομάδα, ότι αναμένει ότι η δραστηριότητα διύλισης θα προσφέρει «εξαιρετικά» αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους βενζίνης και ντίζελ. Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne προσπάθησε να δώσει τις ακριβείς διαστάσεις για αυτά τα απροσδόκητα αναμενόμενα κέρδη: «Αυτά τα διυλιστήρια αντιμετώπισαν απώλειες άνω του 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid το 2020 και το 2021, για τις οποίες η TotalEnergies δεν ζήτησε καμία κρατική υποστήριξη και οι οποίες υπεραντισταθμίζονται από το τρέχον ευνοϊκό περιβάλλον», όπως ανέφερε.

Ο Πουγιάν είπε ότι η εταιρεία προτιμά να συνεισφέρει άμεσα στους πελάτες της, «παρά μέσα από έναν έμμεσο φόρο που θα τιμωρούσε τα διυλιστήρια μας». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση έχει επιβάλει έκτακτη φορολογία στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση ενός πακέτου 15 δισεκατομμυρίων λιρών (17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με στόχο την ελάφρυνση των μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών,  αν και ο φόρος αφορά τον τομέα της παραγωγής και όχι στα διυλιστήρια .