Στην Ελλάδα, την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε χωρίς διαβούλευση να προχωρήσει σε πλήρη απολιγνιτοποίηση με στόχο το 2023, δηλαδή 15 χρόνια ενωρίτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και την προοπτική της πλήρους αντικατάστασης τους από ΑΠΕ μέσα σε πέντε μόλις χρόνια,(αποκλειστικά βάσει προβλέψεων μαθηματικών μοντέλων που τείνουν να γίνουν θέσφατα ενισχύοντας την σύγχυση κυβέρνησης και πολιτών μεταξύ πραγματικότητας και ενός παραλλήλου φανταστικού κόσμου), χωρίς την εξασφάλιση εναλλακτικών λύσεων για την τροφοδοσία θερμικών σταθμών, οι εκτεταμένες διακοπές και οι εκ περιτροπής παροχή ηλεκτρισμού σε όλη την Ελλάδα κινδυνεύουν πλέον να γίνουν πραγματικότητα. Δεν το λέμε εμείς, που συνήθως κατηγορούμεθα ως Κασσάνδρες για παραλογισμούς και εκφοβισμό.
Το λέει η ΡΑΕ η οποία, ως γνωστό την περασμένη εβδομάδα, έστειλε γραπτές οδηγίες σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (εδώ) όπως ετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για εκτεταμένες περικοπές στην τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να προλάβουμε ένα γενικό πανελλαδικό black out. Και ασφαλώς η ΡΑΕ δεν κινδυνολογεί αποστέλλοντας τις ανωτέρω εγκυκλίους αλλά γιατί προβλέπει ότι το επερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα δοκιμαστεί σκληρά μη διαθέτοντας τις κατάλληλες εφεδρείες.
Με τις εφεδρείες να μην είναι άλλες από την εγχώρια παραγωγή λιγνίτη και τη λειτουργία των 7 εναπομείναντων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορούν όλες να λειτουργούν χωρίς προβλήματα καθότι (εν όψει προγράμματος απολιγνιτοποίησης) δεν έχουν συντηρηθεί όπως θα έπρεπε ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία των ορυχείων λιγνίτη με πλήρη αδυναμία αύξησης της παραγωγής μέσα σε σύντομο χρονικό, διάστημα ορισμένων μηνών. Και ας μην γίνει λόγος για τη νέα μεγάλη ( 650 MW) υπερσύγχρονη και υψηλής απόδοσης μονάδα, την Πτολεμαΐδα V, η οποία αν και έχει ολοκληρωθεί, όπως πληροφορούμεθα από πολύ αξιόπιστες πηγές, δεν θα είναι σε θέση να ενταχθεί στο σύστημα πριν τον ερχόμενο Μάρτιο.
Σε ότι αφορά δε το φυσικό αέριο πέρα του ότι από εδώ και εμπρός θα είναι δυσεύρετο, ιδίως το LNG, θα είναι ιδιαίτερα ακριβό αφού δεν υπάρχει άμεση προοπτική αποκλιμάκωσης των τιμών όσο διαρκεί ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία και η Ρωσία δεν εκπληρώνει τους στόχους της. Το πρόβλημα προμήθειας φυσικού αερίου πολύ γρήγορα εξελίσσεται σε πρόβλημα υψηλού κόστους και άρα το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει τους ηλεκτροπαραγωγούς και την βιομηχανία να μειώνουν την χρήση του όχι τόσο λόγω του πρόσφατου Ευρωπαϊκού φετφά ( δηλ. μείωση κατανάλωσης κατά 15%) αλλά λόγω αδυναμίας πληρωμής.
Για αυτό το σενάριο ευρέων περικοπών στην ηλεκτροδότηση της χώρας ήδη από τον ερχόμενο Οκτώβριο και για αρκετό διάστημα (από εβδομάδες έως μήνες) δεν είναι πλέον τόσο εξωπραγματικό όσο ακούγεται και ίσως χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών ( λχ. νοσοκομεία, τρένα, αυτοκινητόδρομοι, σχολεία, δημόσια κτίρια, αεροδρόμια, λιμάνια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.λπ.).
Αυτά συμβαίνουν όταν βασικά στοιχεία του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας όπως είναι η «ενεργειακή ασφάλεια» δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους χειριστές της ενεργειακής πολιτικής και την πολιτική ηγεσία γενικότερα. Η οποία χάριν ιδεοληψιών και της καλλιέργειας ενός δήθεν φίλο-περιβαλλοντικού προφίλ δεν διστάζει να λαμβάνει αποφάσεις κυριολεκτικά στο πόδι διακινδυνεύοντας όμως την λειτουργία του όλου συστήματος και υποθηκεύοντας εν τελεί αυτή την ίδια την οικονομία.