Gazprom: «Ελλιπή» τα Έγγραφα της Siemens για τη Μία Τουρμπίνα του Nord Stream 1, «για Συντήρηση Από Δευτέρα» η Άλλη

Gazprom: «Ελλιπή» τα Έγγραφα της Siemens για τη Μία Τουρμπίνα του Nord Stream 1, «για Συντήρηση Από Δευτέρα» η Άλλη
energia.gr
Δευ, 25 Ιουλίου 2022 - 19:12

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταματά μία ακόμη τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για συντήρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των ροών φυσικού αερίου. Αλλά και για την τουρμπίνα που είχε «μπλοκαριστεί» για μέρες στον Καναδά, όπου είχε σταλεί για συντήρηση

ο ρωσικός ενεργειακό κολοσσός αναφέρει ότι τα σχετικά έγγραφα που απέστειλε η Siemens είναι «ελλιπή». Η Gazprom είπε ότι από Δευτέρα, λόγω της νέας διακοπής λειτουργίας σε τουρμπίνα, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα από τις 04:00 GMT στις 27 Ιουλίου, από την πλήρη χωρητικότητά της άνω των 160 mcm ανά μέρα.

Το νέο πλήγμα στην προσφορά έρχεται σε μια στιγμή υψηλής έντασης καθώς η Ρωσία και η Δύση ανταλλάσσουν οικονομικά πλήγματα ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Όσον αφορά την τουρμπίνα του αγωγού που είχε αποσταλεί για συντήρηση, η Gazprom δήλωσε ότι έλαβε μεν από τη Siemens τα έγγραφα για τη συντήρησή της τουρμπίνας, η οποία είχε «μπλοκαριστεί» για μέρες στον Καναδά και δεν έχει επιστρέψει ακόμα στην Μόσχα, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα έγγραφα αυτά δεν διευθετούν τους κινδύνους που είχε επισημάνει η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική εταιρεία.

«Η Gazprom μελέτησε (...) τα έγγραφα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν εξαλείφουν τους κινδύνους που είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως και εγείρουν πρόσθετα ερωτήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Επιπλέον, τα θέματα σχετικές με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ανεπίλυτα, παρόλο που η επίλυση τέτοιων θεμάτων παραμένει σημαντική προκειμένου να παραληφθεί η μηχανή από την Ρωσία και να πραγματοποιήσει επείγουσες επισκευές σε άλλες τουρμπίνες».

«Υπό τις συνθήκες αυτές, η Gazprom ζήτησε και πάλι από τη Siemens να παράσχει άμεση υποστήριξη για την απόκτηση των απαιτούμενων εγγράφων και διευκρινίσεων, ώστε να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα», προσθέτει.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι η επιδιορθωμένη τουρμπίνα του Nord Stream θα εγκατασταθεί εκ νέου στον αγωγό φυσικού αερίου μόλις επιστρέψει από τη συντήρησή της στον Καναδά και στη συνέχεια θα παρέχεται φυσικό αέριο σε «ανάλογες ποσότητες».

«Η τουρμπίνα θα εγκατασταθεί αφού ολοκληρωθούν όλες οι διατυπώσεις... Και το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στις αντίστοιχες ποσότητες, που είναι τεχνολογικά εφικτές», είχε αναφέρει.

Ο Πεσκόφ είχε προσθέσει ακόμα ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.