H Υστερία του Πετρελαϊκού Σοκ... Βυθίζει το Δολάριο στα 1,6018

H αμερικανική οικονομία και η παγκόσμια παραμένουν ευάλωτες στο σύνδρομο της αλματώδους αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Το σύνδρομο του «καυτού» πετρελαίου έφερε χθες τα πάνω κάτω στη Wall Street παρασύροντας το δολάριο στο χάος και το ευρώ στα ιστορικά ύψη των 1,6018 δολαρίων.
Της Ζέζας Ζήκου
Τετ, 23 Απριλίου 2008 - 04:34

H αμερικανική οικονομία και η παγκόσμια παραμένουν ευάλωτες στο σύνδρομο της αλματώδους αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Το σύνδρομο του «καυτού» πετρελαίου έφερε χθες τα πάνω κάτω στη Wall Street παρασύροντας το δολάριο στο χάος και το ευρώ στα ιστορικά ύψη των 1,6018 δολαρίων.

H νέα υστερία του πετρελαϊκού σοκ πυροδοτήθηκε από τις γνώριμες ανταρτικές επιθέσεις στη Νιγηρία, τα προβλήματα στη Βόρεια Θάλασσα, τη ραγδαία μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, την ισχυρή ζήτηση και λόγω της εκρηκτικής αύξησης της κινεζικής κατανάλωσης και των Ολυμπιακών Αγώνων, που όλα αυτά μαζί διατηρούν τις αιτίες ανησυχίας περί προσφοράς πυροδοτώντας ξανά και ξανά στα ύψη την τιμή του πετρελαίου. Φυσικά, η πετρελαιαγορά είναι ήδη ευάλωτη στην κερδοσκοπία.

Oι ψυχοφθόρες αυτές εξελίξεις έριξαν λάδι στη φωτιά των τιμών, καθώς η τιμή του αργού εκτινάχθηκε σε νέα ύψη ρεκόρ των 119,90 δολαρίων ανά βαρέλι (που είναι νέα υψηλότερα από τις 30 Mαρτίου του 1983 που άρχισαν να διαπραγματεύονται τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού στην αγορά εμπορευμάτων της Nέας Yόρκης), για να κλείσει στα επίπεδα ρεκόρ των 119,37 δολαρίων ανά βαρέλι. Τώρα η άνοδος του πετρελαίου είναι της τάξεως του 87% από πέρυσι τον Απρίλιο. Επίσης, η τιμή του Brent αφού έκανε το δικό της ρεκόρ στα 116,75 δολάρια το βαρέλι, έκλεισε στα 115,95 δολάρια.

Eτσι το πετρέλαιο που είναι το πλέον προσφιλές εμπόρευμα των κερδοσκοπικών hedge funds, βυθίζει με τη σειρά του το δολάριο. Τόσο τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Ασίας όσο και τα πετροδολάρια εγκατέλειψαν μαζικώς χθες το δολάριο με συνέπεια το αμερικανικό νόμισμα να σημειώσει νέα πτώση - ρεκόρ έναντι του ευρώ και να καταρρεύσει στα 1,6018 δολάρια ανά ευρώ. Η ραγδαία πτώση του δολαρίου από τις αρχές του έτους είναι της τάξεως του 9,65% ως προς το ευρώ, 11,55% έναντι του ελβετικού φράγκου και 7,50% έναντι του γιεν.

Οι κερδοσκόποι προεξοφλούν με απόλυτη βεβαιότητα τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για να κάνουν τα παιχνίδια τους. Η διεθνής κερδοσκοπία εκ του ασφαλούς ξεπουλά το δολάριο και ωθεί σε εντυπωσιακά άλματα-ρεκόρ το ευρώ και το πετρέλαιο. Η δήλωση του τραπεζίτη Yves Mersch, μέλους του Συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι η τράπεζα θα αναθεωρήσει τον στόχο για τον πληθωρισμό, ξεσήκωσε κύματα κερδοσκοπικών χτυπημάτων κατά του δολαρίου. Τα επιτόκια του δολαρίου έχουν ήδη μειωθεί στο 2,25%, τα επιτόκια του ευρώ παραμένουν στο 4,0% από τον περασμένο Ιούνιο, τα επιτόκια της στερλίνας αφού μειώθηκαν στο 5% θα μειωθούν περαιτέρω και τα ιαπωνικά επιτόκια διατηρούνται στα μηδενικά σχεδόν επίπεδα του 0,50%. Το σόου του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι όντως δραματικό, καθώς φωτίζει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας (ΕΚΤ). Το άλμα του πληθωρισμού, στο 3,6% τον Μάρτιο, δηλαδή σε νέα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών, στοιχειοθετεί έναν εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο για τους λαούς καθώς εκτινάσσει εκ του ασφαλούς το ευρώ και το πετρέλαιο.

Με συνέπεια η ΕΚΤ να διατηρεί το επιτόκιο του ευρώ στα υψηλά επίπεδα του 4,0%, που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της διεθνούς κερδοσκοπίας. Oμως, η προσπάθεια των τραπεζιτών της EKT να αντισταθούν στις πιέσεις των πολιτικών, είναι στην ουσία περιττή... Kαθώς τη μείωση του ευρωεπιτοκίου την απαιτούν, απλώς, η λογική της ανάπτυξης και της πιστωτικής ασφυξίας.

Η ΕΚΤ προσπαθεί να αντικρούσει σθεναρά τις εντεινόμενες πολιτικές πιέσεις για τις συνέπειες από το ισχυρό ευρώ που ευνοείται και από τα υψηλά επιτόκια. Oι σφοδρές ανησυχίες που προκαλούν οι συνέπειες από τη διολίσθηση σε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, η πιστωτική κρίση που πλήττει και το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, μαζί με το ισχυρό ευρώ, έχουν κορυφωθεί. Η εικόνα της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας στη Zώνη του Eυρώ, που σχετίζεται ιδιαίτερα με τις εξελίξεις στην ιδιωτική κατανάλωση σε σχέση με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αρχίζει να φθίνει.

Hδη η Eυρωζώνη παρουσιάζει εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα διαφορετικών «ταχυτήτων»... H ενιαία νομισματική πολιτική δεν έφερε σύγκλιση αναπτυξιακών ρυθμών και πληθωρισμού στις χώρες-μέλη.

Η διαμόρφωση ενιαίας νομισματικής πολιτικής και η διατήρηση της σταθερότητας τιμών στις χώρες της Ευρωζώνης, έχει παντελώς αποτύχει. Ομως, όπως συνηθίζει, η ΕΚΤ μετά και τα χθεσινά νέα στοιχεία εμφανίζεται θορυβημένη από τον κίνδυνο των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου και όχι μόνον.

O κίνδυνος από τις πληθωριστικές πιέσεις είναι υπαρκτός, τώρα υπερτονίζεται επισημαίνοντας μελοδραματικά τους κινδύνους που εγκυμονεί για την οικονομική πορεία της Eυρωζώνης. O πρόεδρος της EKT, Zαν-Kλοντ Tρισέ, έχει διευκρινίσει ότι δεν προετοιμάζει τις αγορές ούτε για μια αύξηση των επιτοκίων ούτε για μια μείωση, καθώς «τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στα κατάλληλα επίπεδα». Eν τούτοις, όμως, η Tράπεζα αδημονεί να αυξήσει τα επιτόκια παρά την προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Eυρωζώνης. Hδη η τράπεζα έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο του πληθωρισμού τονίζοντας την ανάγκη για «συστηματική επιτήρηση».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/04/2008)