Σαφή προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, εάν δεν ληφθούν άμεσα και κατάλληλα μέτρα, απηύθυνε χθες το ΔΝΤ προχωρώντας σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών του. Ο αντίκτυπος από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει γίνει υπέρ του δέοντος αισθητός.

 

 

Το πλέον ανησυχητικό είναι ο κώδωνας του κινδύνου, που σημαίνει για την Ευρώπη και δη για τη μεγαλύτερη οικονομία της, τη Γερμανία, καθώς ο πληθωρισμός σε επίπεδα-ρεκόρ στοιχειώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και απειλεί με διακοπή την προσφορά μιας σειράς αγαθών, από το ρωσικό φυσικό αέριο έως βιομηχανικά είδη. Η ανάπτυξη στη Γερμανία θα είναι η βραδύτερη μεταξύ των χωρών του G7 για φέτος, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο αναμένει ακόμη μεγαλύτερο φρενάρισμα για το 2023. Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι αρκετά πιο απαισιόδοξες από αυτές της Κομισιόν, ο διεθνής οργανισμός είναι αρκετά πιο αισιόδοξος σε σχέση με οικονομολόγους της Credit Suisse και της Deutsche Bank, που θεωρούν ότι η ύφεση έχει ήδη αρχίσει.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, το Ταμείο υποβαθμίζει την πρόβλεψή του στο 2,6% από 2,8%, σημειώνοντας ότι οι χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον πόλεμο, όπως η Γερμανία, θα υποστούν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις. Εξαίρεση η Ιταλία, για την οποία το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για φέτος χάρη στα υψηλά τουριστικά έσοδα.

Για την παγκόσμια οικονομία, γενικότερα, το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,2% για φέτος από το 3,6% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ήδη το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο εξαιτίας των lockdowns στην Κίνα και της ενεργειακής κρίσης. Για το 2023 η νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,9%, έναντι 3,6% του Απριλίου, υπό το βάρος της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. «Οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο: ο πλανήτης ακροβατεί στις παρυφές μιας παγκόσμιας ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά την κρίση της πανδημίας», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας.

Το Ταμείο χαρακτηρίζει «υπερβολικά αβέβαιες» τις τελευταίες προβλέψεις του, καθώς υπόκεινται στους κινδύνους που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως οι αυξημένες τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής. Η εξέλιξη αυτή επιτείνει τον πληθωρισμό και τροφοδοτεί μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες που θα μπορούσαν να ωθήσουν σε ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Το ακραίο σενάριο

Στο ακραίο σενάριο, που η Ρωσία κλείνει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη έως τα τέλη του έτους και μειώνει επιπλέον 30% τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 2,6% φέτος και στο 2% το 2023, με μηδενική ανάπτυξη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το επόμενο έτος. Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, σύμφωνα με το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης και της ύφεσης που προκλήθηκε το 2020 από την πανδημία.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το Ταμείο βλέπει να φθάνει στις ανεπτυγμένες οικονομίες στο 6,6% από το 5,7% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, με την επισήμανση ότι θα παραμένει ενισχυμένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι είχε εκτιμήσει αρχικά. Στον αναδυόμενο και αναπτυσσόμενο κόσμο προβλέπεται να φθάσει στο 9,5% φέτος από 8,7% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο.

Για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που έκανε στις 12 Ιουλίου για ανάπτυξη 2,3% φέτος και μόλις 1% το 2023 και οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί δύο φορές από τον Απρίλιο εν μέσω της επιβραδυνόμενης ζήτησης. Για την Κίνα, η ανάπτυξη κατεβαίνει τώρα στο 3,3% από το 4,4% του Απριλίου, εν μέσω των lockdowns για τον κορονοϊό. Παρότι το Πεκίνο προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξη με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, το ΔΝΤ κρίνει ότι δεν θα είναι και πάλι αρκετά για να θωρακίσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη από τους κινδύνους, με αναταράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

*(Από τη Ναυτεμπορική)