Η Γαλλία Aποκαλεί το Σχέδιο της ΕΕ για τη Μείωση του Φυσικού Αερίου «Πρόσθετο Βήμα» για την Αλληλεγγύη στην ΕΕ

Η Γαλλία Aποκαλεί το Σχέδιο της ΕΕ για τη Μείωση του Φυσικού Αερίου «Πρόσθετο Βήμα» για την Αλληλεγγύη στην ΕΕ
energia.gr
Πεμ, 28 Ιουλίου 2022 - 09:30

Το σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου που εγκρίθηκε την Τρίτη (26 Ιουλίου) χαρακτηρίστηκε ως ένα πρόσθετο βήμα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από τη Γαλλίδα υπουργό Ενεργειακής Μετάβασης Agnès Pannier-Runacher(φωτό), παρά τις επικρίσεις ότι κάνει το αντίθετο. Έπειτα από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί ενέργειας της Ένωσης διαπραγματεύτηκαν και ενέκριναν το σχέδιο κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου.

«Η έγκριση ενός κειμένου σε πέντε ημέρες είναι σχεδόν ανήκουστο», δήλωσε η Pannier-Runnacher μετά τη σύνοδο.

Το πρόσφατα εγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πέντε προηγούμενων χειμώνων – «δεν είναι εύκολη υπόθεση», σύμφωνα με τον Thierry Bros, καθηγητή ενέργειας, κλίματος και οικονομικών στο Science Po, με τον οποίο επικοινώνησε η EURACTIV.

Τα κράτη μέλη πιθανότατα σκέφτηκαν το ίδιο, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας αποφάσισαν να παραμερίσουν τις επιθυμίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστεί ο στόχος του 15% μη δεσμευτικός.

Μια νίκη του γαλλικού πραγματισμού

Το να μην καταστεί ο στόχος του 15% δεσμευτικός είναι επίσης σύμφωνο με τις επιθυμίες της Γαλλίας.

Πριν από το Συμβούλιο, η Pannier-Runacher σημείωσε ότι είναι σημαντικό να «μεγιστοποιήσουμε τις διασυνδέσεις μας με κίνητρα για όλα εκείνα (τα κράτη μέλη) που έχουν ήδη καταβάλει προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου».

Σε συνέντευξη Τύπου την ημέρα πριν από την ψηφοφορία της Δευτέρας, εξήρε επίσης την «ρεαλιστική αλληλεγγύη» και το «εποικοδομητικό» πνεύμα των διαπραγματεύσεων.

Για παράδειγμα, το πρόσφατα εγκεκριμένο κείμενο δεν εφαρμόζεται ομοίως στα κράτη μέλη που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών.

Το ίδιο ισχύει και για εκείνα που δεν είναι συγχρονισμένα με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και για εκείνα που έχουν υπερβεί τους στόχους τους για την αποθήκευση φυσικού αερίου, εάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αποθήκευση φυσικού αερίου ή εάν η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μισή αλληλεγγύη

Σύμφωνα όμως με ορισμένους, αυτό στέλνει ένα ανάμεικτο μήνυμα σχετικά με το πόσο σοβαρά είναι τα κράτη της Ένωσης όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου.

«Οι εξαιρέσεις που διαπραγματεύτηκαν τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συνοχή των προσπαθειών της ΕΕ και να αποδυναμώσουν το μήνυμα της ενότητας, το οποίο χρειαζόμαστε απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Christian Ehler, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Επιτροπή Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Bros: «Αν όλοι τυλίγονται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά στο τέλος τα περισσότερα κράτη μέλη ζητούν παρέκκλιση, το σχέδιο είναι άχρηστο».

«Δεν είναι βέβαιο αν δεν θα ζητήσει εξαίρεση και η Γαλλία», πρόσθεσε.

Αλλά σύμφωνα με την Pannier-Runacher, η διασφάλιση της «προστασίας των αλυσίδων παραγωγής μας, επειδή είναι απολύτως αλληλοεξαρτώμενες» είναι πιο σημαντική.

«Εάν η χημική βιομηχανία βήξει στη Γερμανία, ολόκληρη η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα μπορούσε να σταματήσει», δήλωσε στο Συμβούλιο.

Η Γερμανία είναι ο κύριος αποδέκτης αυτής της πολιτικής αλληλεγγύης, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και είδε τις εξαγωγές της μέσω του αγωγού Nord Stream 1 να μειώνονται από 40% σε 20% μέσα σε μία ημέρα τη Δευτέρα.

«Η Γερμανία είναι πλέον ο “αδύναμος κρίκος” στην Ευρώπη, καθώς δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια» για να μειώσει την κατανάλωσή της, δήλωσε ο Bros στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα LCI το πρωί της Τρίτης.

Για τη EURACTIV, ο καθηγητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κείμενο που «λαμβάνει υπόψη του επιστημονικές έννοιες», παρά το γεγονός ότι το χαρακτήρισε «πολιτικό».

Αμφισβήτηση του γερμανικού μοντέλου

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να αμφισβητήσει το οικονομικό μοντέλο της που είναι εισαγωγέας ενέργειας.

Αυτό το «μοντέλο (…) έχει τελειώσει», σημειώνει ο Bros, προσθέτοντας ότι «όταν σταματήσει, δεν υπάρχει επιστροφή».

Σε αυτό το κρίσιμο τεστ αντοχής για την ευρωπαϊκή ενότητα, ο Bros λέει ότι πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «προκαλεί» την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε μια οικολογική και κοινωνική μετάβαση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο LCI, ο Bros διερωτήθηκε ακόμη και αν είμαστε έτοιμοι να «υποφέρουμε» για να αποφύγουμε την ύφεση στη Γερμανία.

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί κατά πόσον τα μελλοντικά μέτρα μείωσης της κατανάλωσης – όπως το γαλλικό σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% πριν από το 2024 – θα προδικάσουν καλές εντυπώσεις στους πολίτες. Το γαλλικό σχέδιο είναι «απόλυτα συνεπές» με το σχέδιο της ΕΕ, δήλωσε η Pannier-Runacher στο συμβούλιο.

«Θα είναι δαπανηρό και θα πάρει χρόνο», δήλωσε ο Bros, υπενθυμίζοντας ότι η γαλλική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μειώθηκε μόνο κατά 8% κατά τη διάρκεια του πρώτου λουκέτου.

euractiv.gr