Σημαντική Μείωση των Αποθεμάτων Πετρελαίου των ΗΠΑ με τις Εξαγωγές της Χώρας σε Ιστορικά Υψηλά

Σημαντική Μείωση των Αποθεμάτων Πετρελαίου των ΗΠΑ με τις Εξαγωγές της Χώρας σε Ιστορικά Υψηλά
energia.gr
Πεμ, 28 Ιουλίου 2022 - 12:02

Σημαντική μείωση εμφάνισαν την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, με φόντο την αύξηση των εξαγωγών της χώρας σε ιστορικό υψηλό, όπως έδειξαν τα στοιχεία της αρμόδιας ενεργειακής Αρχής. Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η EIA, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,5 εκατ. βαρέλια στα 422,1 εκατ. την εβδομάδα που

ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουλίου, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν σε έρευνα του Reuters κατά πολύ μικρότερη μείωση της τάξεως του 1 εκατ.

Σε μεγάλο βαθμό η μείωση οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών αργού των ΗΠΑ που ανήλθε στα 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως την τελευταία εβδομάδα.

Το spread των futures του ευρωπαϊκού Brent και του αμερικανικού WTI,  ή arbitrage, έχει διευρυνθεί πλέον σε περισσότερο από 9 δολάρια το βαρέλι, καθιστώντας πιο ελκυστικό για τις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν αργό στο εξωτερικό.

"Το arb έχει αυξηθεί τόσο, οπότε μπορεί να δείτε να ξεπερνάμε και τα 5 εκατ. βαρέλια στις επόμενες εβδομάδες", επισημαίνει ο Robert Yawger της Mizuho.

Παράλληλα, έπειτα από δύο εβδομάδες μείωσης η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 12,1 εκατ, βαρέλια ημερησίως, ενισχυμένη κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, στη μεγαλύτερη άνοδο που έχει εμφανίσει από τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου κινούνται με σημαντική άνοδο που ξεπερνά το 2%, το WTI κατά 2,8% στα 97,6 δολ. το βαρέλι και το Brent κατά 2,3% στα 106,8 δολ.

capital.gr