Στον έκτο μήνα του εισέρχεται ο ρωσσο-ουκρανικός πόλεμος, με εμφανή τα αποτελέσματα του και στις δύο χώρες. Η μεν Ρωσσία αυτονομείται, από την οικονομία της ως το … διάστημα, ενώ η Ουκρανία πιέζεται, συνεχίζοντας τις καθαιρέσεις εμπίστων του καθεστώτος Ζελένσκυ

Εν τω μεταξύ, σε μία είδηση και με ελληνικό ενδιαφέρον, οι Πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν θα έχουν άλλη μία συνάντηση, μετά την τριμερή της Τεχεράνης. Στις 5 Αυγούστου, στο ρωσσικό θέρετρο Σότσι θα γίνει η συνάντησις, όπως έγινε γνωστό από τα επιτελεία και των δύο Προέδρων. Οι συνεχιζόμενες απειλές του Τούρκου Προέδρου για εισβολή στην Συρία συνεχίζει να είναι, πάντως, η βασική διαφωνία των δύο ανδρών.

Ταυτοχρόνως, η Μόσχα ανεκοίνωνε την διακοπή εκμεταλλεύσεως του Διεθνούς Διαστημικού    Σταθμού μετά το 2024, όπως εδήλωσε, παρουσία του Προέδρου Πούτιν, ο επικεφαλής της ρωσσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Γιούρι Μπορίσωφ. Διεβεβαίωσε, πάντως, ότι « θα εκπληρώσουμε αναμφιβόλως όλες τις υποχρεώσεις μας έναντι των εταίρων μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Στο οικονομικό πεδίο, παραλλήλως με τους δείκτες που πιστοποιούν βελτίωση της ρωσσικής οικονομίας, μία έρευνα της εταιρείας NielsenIQ αποτύπωνε την κατάσταση στην σγορά. Τα προϊόντα, ειδικώτερα, που παράγονται στην Ρωσσία, αντιστοιχούν πλέον στο 83% της ρωσσικής αγοράς καταναλωτικών αγαθών το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το μερίδιο τους εμφανίζεται, μάλιστα, αυξημένο κατά 4%, συγκριτικώς με έναν χρόνο ενωρίτερα. Η εγχώρια παραγωγή των λεγομένων καταναλωτικών αγαθών ταχείας κυκλοφορίας, που έχουν σχετικά χαμηλό κόστος και πωλούνται γρήγορα, γεμίζει τα ράφια των καταστημάτων. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές καταγράφουν … βουτιά λόγω των κυρώσεων της Δύσεως εις βάρος της Ρωσσίας.

Στο άλλο στρατόπεδο, εντείνεται η πίεσις προς τον Βολόντυμυρ Ζελένσκυ, ο οποίος προέβη σε άλλη μία καρατόμηση υψηλόβαθμου στελέχους των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με διάταγμα του, καθηρέθη ο Χριχόρι Χάλαγαν από την θέση του επί κεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, από τον Αύγουστο του 2020. Στην θέση του διωρίσθη ο Βίκτωρ Χορένκο.

Μετά την εισβολή της Ρωσσίας την 24η Φεβρουαρίου, η Ουκρανία απώλεσε πλήρως τον έλεγχο της Περιφέρειας Λουγκάνσκ, ενώ το 50% περίπου της γειτονικής Περιφέρειας Ντανιέσκ έχει καταληφθεί από τον επιτιθέμενο στρατό Προ της εισβολής, εκτιμάται ότι άνω του 30% του εδάφους της Περιφέρειας ελεγχόταν από τους φιλορώσσους αυτονομιστές. Προσφάτως, δε, ο Πρόεδρος Ζελένσκυ ανεγνώρισε πως το Κίεβο έχει χάσει τον έλεγχο του 20% της συνολικής ουκρανικής επικρατείας, στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Τέλος το γενικό επιτελείο στο Κίεβο ανεγνώρισε την περασμένη Τρίτη (26/07), ότι ρωσσικές μονάδες εσημείωσαν επιτυχίες, στην περιοχή πέριξ του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Μπουρλεχίρσκ της Περιφερείας Ντανιέτσκ, που πολιορκούσαν για αρκετές μέρες.