Στα επίπεδα-ρεκόρ, που τα είχε αγγίξει πριν από μία δεκαετία, αναμένεται να φθάσει φέτος η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα, όπως προειδοποίησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς μειώνεται ολοένα και περισσότερο η ροή φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Ωστόσο, οι τιμές φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία υποχώρησαν ελαφρώς χθες -αφού άγγιξαν την Τέταρτη

 

το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο- εν μέσω ρευστοποιήσεων κερδών και της αυξημένης ροής από τη Νορβηγία.

Τώρα, η ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα θα αυξηθεί κατά 0,7% το 2022 στα 8 δισ. τόνους, με την προϋπόθεση ότι η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για άνθρακα θα αγγίξει το ιστορικό υψηλό του 2013, ενώ σύμφωνα με την ΙΕΑ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση το επόμενο έτος, σε νέο ιστορικό υψηλό.

Η κατανάλωση άνθρακα ανέκαμψε πέρυσι κατά 6%, καθώς οι οικονομίες άρχισαν να επιστρέφουν σε πλήρη λειτουργία μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη έως σήμερα ετήσια αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Ο πλανήτης συνέχισε να καίει μεγάλες ποσότητες άνθρακα, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, καθώς ο άνθρακας αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή εκπομπών διοξειδίου στην ατμόσφαιρα», αναφέρει η έκθεση της ΙΕΑ.

Η ζήτηση για άνθρακα στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% φέτος εξαιτίας της ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και της αυξημένης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχα, η ζήτηση στην Ε.Ε. προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7%, καθώς ο άνθρακας τείνει να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο, εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ναυτεμπορική