Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών τους μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την χρησιμοποίηση των εξαγωγών ενέργειας από την Μόσχα ως οικονομικού και πολιτικού όπλου κατά της Δύσης, με τον Γάλλο πρόεδρο να επιδιώκει να αποσπάσει από το Ριάντ, δέσμευση για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε ότι οι συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν τη βούληση των δύο φίλων χωρών για την ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσά τους, σε όλους τους τομείς, για τη συνέχιση του συντονισμού επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Το μήνυμα του σαουδάραβα πρίγκιπα -διαδόχου διευκρινίζει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναχώρησε από την Γαλλία «αφού ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του».

Ηταν η πρώτη επίσκεψη στην Γαλλία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά την πολύκροτη υπόθεση Κασόγκι στην οποία φέρεται να εμπλέκεται.

Εν τω μεταξύ, μήνυση για συνέργεια σε βασανιστήρια και εξαφάνιση, σε σχέση με τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου κατατέθηκε χθες στο Παρίσι σε βάρος του MBS, από τις ΜΚΟ, Democracy for the Arab World Now (DAWN), που είχε ιδρύσει ο δολοφονηθείς, καθώς και από την ελβετική Trial International.