H βιομηχανία της Γερμανίας αντιμετωπίζει προβλήματα. Η τελευταία απειλή της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 σημαίνει ότι μεγάλοι όμιλοι, όπως η BASF, εξετάζουν μανιωδώς πώς να μειώσουν τη χρήση ενέργειας. Το 2020 το ενεργειακό κόστος για την BASF και τους άλλους γερμανικούς ομίλους του κλάδου, Evonik, Wacker Chemie και Covestro, ήταν κατά μέσον όρο το 5% του κόστους των πωληθέντων αγαθών τους, σύμφωνα με τη UBS. Φέτος θα ξεπεράσει το 40%

Αν οι ροές του Nord Stream 1 παρέμεναν στο 40% της κανονικής χωρητικότητας, η γερμανική βιομηχανία θα έπρεπε να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου το 2022 κατά 20% σε ετήσια βάση, κατά τη UBS. Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να μειώσει τις ροές του Nord Stream 1 στο 20% οξύνει τα πράγματα. Εάν, δε, μηδενιστούν, η χρήση αερίου από τη γερμανική βιομηχανία μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί στο μισό.

Ο επικεφαλής της BASF Μάρτιν Μπιντερμίλερ εκτιμά ότι το εργοστάσιο στο Λουντβιχσάφεν μπορεί να λειτουργεί ακόμα και μειώνοντας στο ήμισυ τις 48 τεραβατώρες που χρειάστηκε πέρυσι σε αέριο, αν και αυτό θα περιορίσει και την παραγωγική του ικανότητα. Η εταιρεία ίσως μετακυλίσει κόστος στους πελάτες, ενώ παράλληλα το μερίδιό της (73%) στην πετρελαϊκή Wintershall Dea θα λειτουργήσει ως κερδοφόρο αντιστάθμισμα κινδύνου. Επιπλέον, μπορεί να αντικαταστήσει την παραγωγή αμμωνίας και αερίου σύνθεσης στη Γερμανία με προϊόντα που παράγονται εκτός Ευρώπης, χρησιμοποιώντας φθηνότερο αέριο. Ωστόσο, εάν το ρωσικό καύσιμο εξαφανιζόταν, θα μπορούσε να αφαιρέσει σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ από τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη των 7 δισ. ευρώ του ομίλου της BASF φέτος, όπως εκτιμά η Berenberg. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις, διότι μια ασθενέστερη ευρωπαϊκή οικονομία προκαλεί μειωμένη ζήτηση για χημικά, θα μπορούσαν να διπλασιάσουν το χτύπημα στα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτή.

Δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση προ ολίγου διέθεσε 15 δισ. ευρώ για τη διάσωση του πληγέντος εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper, ίσως θεωρήσει την κερδοφορία του χημικού τομέα ως δευτερεύουσα προτεραιότητα. Εντούτοις, λιγότερη αμμωνία θα σημαίνει λιγότερα λιπάσματα για τη γεωργία και εισροές για τις εταιρείες τροφίμων. Το δε ακριβότερο υγροποιημένο αέριο για αντικατάσταση του ρωσικού σημαίνει πως το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει υψηλό. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η υπερηφάνεια της γερμανικής βιομηχανίας μπορεί να την κάνει να μεταφέρει την παραγωγή σε περιοχή με φθηνότερη ενέργεια. Αυτό είναι λογικό για την BASF, η οποία πωλεί τα τρία πέμπτα των προϊόντων της σε μη Ευρωπαίους πελάτες. Συνολικά για τη Γερμανία, όπου ο βιομηχανικός τομέας αντιστοιχεί στο 1/4 του ΑΕΠ της, ύψους 4 τρισ. δολ., και είναι η κινητήριος δύναμη των εξαγωγών, αποτελεί πρόβλημα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")