Προς Εκτροχιασμό …

Καθώς αυξάνεται η πολιτική και οικονομική πίεση της Μόσχας προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός ακήρυκτου ενεργειακού πολέμου, μέσω της κατά το δοκούν μείωσης της ροής φυσικού αερίου, κυρίως προς την Γερμανία και τις βόρειες χώρες, η τιμή του στα διεθνή χρηματιστήρια ενέργειας κινείται σε στρατοσφαιρικά επίπεδα με κάθε πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ενδεικτικά όλη την περασμένη εβδομάδα η τιμή του αερίου στο ενεργειακό χρηματιστήριο της Ολλανδίας και σημείο αναφοράς, το TTF, κινήθηκε πάνω από τα € 200/ΜWh, δηλαδή 100% αύξηση σε σχέση με τις τιμές Ιουνίου και 10 φορές πάνω με το ποσό που κόστιζε πριν 14 μήνες. Σε επίσης υψηλά επίπεδα όλο τον περασμένο μήνα κινήθηκε το πετρέλαιο που παρά τις καθοδικές τάσεις του, λόγω της αποδέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων αργού από τα στρατηγικά αποθέματα ΗΠΑ και Ο.Ο.Σ.Α, η τιμή του Brent κινήθηκε πάνω από τα $ 100 το βαρέλι όλον τον Ιούνιο και Ιούλιο. Με προοπτική αυτό να κινηθεί σύντομα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα καθώς

energia.gr
Δευ, 1 Αυγούστου 2022 - 10:16

 

η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και τα όρια παραγωγής, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύντομα φθάνουν τα όρια τους, αποτέλεσμα συστηματικής υποεπένδυσης στον κλάδο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι υψηλές τιμές στο ΤTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές αερίου στην Ευρώπη και μέσω αυτών καθορίζονται και οι τιμές στην Ελλάδα, επηρεάζουν άμεσα και τις τιμές του ηλεκτρισμού οι οποίες έσπασαν κάθε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας τα 470 ευρώ την μεγαβατώρα, και αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την Ελλάδα από τις χώρες με την ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, αν όχι του κόσμου.

Οι υψηλές ενεργειακές τιμές αποτελούν σωστό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση που δεν την αφήνουν να χαρεί τις διακοπές των μελών της, αφού είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους επιδότησης για να αποτρέψει όσο μπορεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια αλλά και να εμποδίσει τις ευρύτατες λαϊκές κινητοποιήσεις που ήδη σχεδιάζονται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παρά μια μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, το ύψος των τιμών παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη και απειλεί να εκτροχιάσει πλήρως του κυβερνητικούς σχεδιασμούς, με δεδομένο ότι οι υπολογισμοί του υπουργείου οικονομικών βασίζονται σε τιμές βάσης κατά πολύ χαμηλότερες, έως και μείον 50%. Ποιο συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του 2022  με μέση τιμή ηλεκτρισμού τα € 225 ευρώ την μεγαβατώρα για το ηλεκτρικό ρεύμα και € 100 την μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο.

Με αυτά τα δεδομένα είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός και η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος έχει τιναχτεί στο αέρα ενώ η σχεδίαση του προϋπολογισμού για το 2023 αποτελεί κατά πολύ χειρότερο αίνιγμα από αυτό που έθεσε η Σφίγγα στον Οιδίποδα.

Στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στην Κοραή έχει σημάνει συναγερμός καθώς εφόσον συνεχιστεί η εκτόξευση των τιμών θα πρέπει να δεσμευτούν τεράστια κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, κάτι που θα βγάλει εκτός στόχων το φετινό έλλειμμα, το οποίο τοποθετείται πλέον στο επίπεδο του 2 % του ΑΕΠ, όταν η αρχική στόχευση ήταν 1.4 % του ΑΕΠ.

Στις ανωτέρω επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προστεθεί το κόστος επιδότησης των υγρών καυσίμων μέσω του Fuel Pass καθώς και η επιδότηση θέρμανσης πέρα από αυτή που έχει προυπολογισθεί για το πετρέλαιο θέρμανσης. Και αυτό γιατί περίπου 600.000 νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση και κάλυψη οικιακών αναγκών.

Είναι προφανές ότι προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει την λαϊκή αγανάκτηση, ιδίως όταν ξεκινήσουν τα πρώτα εκ περιτροπής black out τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, όπως προανήγγειλε εχθές ο Υπουργός Ενέργειας, προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα, ότι θα χρειαστεί να εξασφαλίσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Λόγω υπέρ εσόδων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία είναι πολύ πιθανό να υπάρξει η απαραίτητη οικονομική στήριξη αλλά ο προϋπολογισμός θα έχει καταντήσει ελβετικό τυρί με εκατοντάδες τρύπες εκροών λόγω του ενεργειακού ηφαιστείου.

Μπορεί η Κομισιόν να έχει εγκρίνει επέκταση της ρήτρας διαφυγής για τα κράτη μέλη λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, δηλ. την μη τήρηση των δημοσιοικονομικών κανόνων, όμως η Ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα αποβλέποντας την αναβάθμιση από τους γνωστούς οίκους της επενδυτικής βαθμίδας. Μια τέτοια προοπτική είναι πλέον απίθανη αφού το κόστος στον προϋπολογισμό για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το € 1.5 δισ., μόνο για το τελευταίο πεντάμηνο, ενώ συνολικά μπορεί να φθάσει τα € 3.5 δισ., ή και να ξεπεράσει ακόμα και τα € 4.0 δισ., για το 12μηνο.