Ενεργοποιήθηκε προ ημερών μέσω της πλατφόρμας «e-Άδειες» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης από τον μηχανικό, βεβαίωσης σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κτιρίων και διάφορων άλλων υποδομών. Αυτό έγινε με διαπιστωτική πράξη του προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιώργου Στασινού.  Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση (ΦΕΚ B’ 6548/31.12.2021) των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης   η νέα  ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης της βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα έπρεπε να τεθεί σε πλήρη  εφαρμογή έπειτα από ένα εξάμηνο από τη δημοσίευσή της, δηλαδή τον Ιούλιο  2022, όπως και έγινε. Η απόφαση καθόριζε τη διαδικασία

ψηφιακής έκδοσης της βεβαίωσης σύνδεσης των υποδομών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τόσο για  προσωρινή εργοταξιακή, όσο και οριστική σύνδεση ηλεκτροδότησης, όπως και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να υποβάλλονται από τον αρμόδιο μηχανικό ανά περίπτωση.

Η έκδοση της  βεβαίωσης σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα και αντίστοιχα με τα υπόλοιπα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση κλπ) θα γίνεται αυτόματα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας. Θα έπεται  δειγματοληπτικός έλεγχος των βεβαιώσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 20 % ετησίως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη ή λάθη ο μηχανικός θα καλείται να προσκομίσει εντός διμήνου, τις διορθώσεις και τα απαραίτητα στοιχεία. Διαφορετικά η υπηρεσία δόμησης θα μπορεί να ανακαλεί τη βεβαίωση και να ενημερώνει αμελλητί τον ΔΕΔΔΗΕ για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Η έκδοση της βεβαίωσης σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για  προσωρινή εργοταξιακή, όσο και οριστική σύνδεση ηλεκτροδότησης, γίνεται στις εξής περιπτώσεις:

-Κτίσματα, εγκαταστάσεις και κατασκευές, οι οποίες προϋποθέτουν την έκδοση πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (οικοδομική άδεια, έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας, κ.λπ.)

-Κατασκευές ή εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί με οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης.

-Αυτοτελές τμήμα της οικοδομής ή των οικοδομών, που έχει αποπερατωθεί (π.χ. διαμέρισμα, κατάστημα, κ.λπ.) τα ως άνω στοιχεία της περίπτωσης β’ αφορούν το συγκεκριμένο τμήμα.

-Κατασκευές και εγκαταστάσεις που είναι αυθαίρετες. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «υποβάλλεται ελλείψει της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας ή άλλης πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, είτε η βεβαίωση υπαγωγής σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων, συνοδευόμενη από το αποδεικτικό καταβολής τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου, είτε η απόφαση εξαίρεσής τους από την κατεδάφιση».

-Εγκαταστάσεις και κατασκευές, οι οποίες προϋποθέτουν την έκδοση εγκριτικής πράξης από τον αρμόδιο κατά περίπτωση πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο ΟΤΑ, όπως φωτεινών επιγραφών, ηλεκτροδότηση ] πλατειών και κοινόχρηστων χώρων,  αρχαιολογικών εγκαταστάσεων και μνημείων κ.α.

– Υποδομές επαναφόρτισης Η/Ο που εγκαθίστανται είτε σε υφιστάμενα ήδη ηλεκτροδοτούμενα κτί­ρια είτε σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το  Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ως διαχειριστής του πληροφοριακού συστήματος έκδοσης της βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας,   ορίζεται ότι   θα εισπράττει ανταποδοτικό τέλος 10 ευρώ ανά εκδιδόμενη βεβαίωση.