Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, σε επίθεση με drone στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σκοτώθηκε σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξήγαγε η CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ την Κυριακή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι «τώρα αποδόθηκε δικαιοσύνη και αυτός ο ηγέτης των τρομοκρατών δεν υπάρχει πια», όπως αναφέρει το BBC. Ποιός ήταν λοιπόν ο Ζαουαχίρι; Ο άνθρωπος που ανέλαβε

την Αλ Κάιντα μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011. Αυτός και ο Μπιν Λάντεν σχεδίασαν μαζί τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ήταν ένας από τους «πιο καταζητούμενους τρομοκράτες» των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ζαουαχίρι βρισκόταν στο μπαλκόνι ενός ασφαλούς σπιτιού όταν ένα drone εκτόξευσε δύο βλήματα εναντίον του.

Άλλα μέλη της οικογένειας ήταν παρόντα, αλλά δεν τραυματίστηκαν και μόνο ο Ζαουαχίρι σκοτώθηκε στην επίθεση, πρόσθεσαν.

Τι συνέβη στις 9/11;

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι έδωσε την τελική έγκριση για το «χτύπημα ακριβείας» στον 71χρονο Αιγύπτιο μετά από μήνες σχεδιασμού.

Η δολοφονία του θα κλείσει τις οικογένειες των σχεδόν 3.000 θυμάτων των επιθέσεων του 2001, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

«Όσο καιρό κι αν χρειαστεί, όπου κι αν κρυφτείτε, εάν είστε απειλή για τον λαό μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σας βρουν και θα σας βγάλουν έξω», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «δεν θα αμφιταλαντευτούμε ποτέ από το να υπερασπιστούμε το έθνος μας. και τους ανθρώπους της».

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι ο Ζαουαχίρι είχε επίσης σχεδιάσει και άλλες τρομοκρατικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο ναυτικό αντιτορπιλικό USS Cole στο Άντεν τον Οκτώβριο του 2000 που σκότωσε 17 Αμερικανούς ναύτες και τις επιθέσεις του 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις οποίες 223 άτομα πέθανε.

Παράλληλα επέμεινε ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει ποτέ ξανά ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν περιέγραψε την επιχείρηση των ΗΠΑ ως ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών αρχών - αλλά δεν ανέφερε τον Ζαουαχίρι.

«Τέτοιες ενέργειες αποτελούν επανάληψη των αποτυχημένων εμπειριών των τελευταίων 20 ετών και είναι ενάντια στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Αφγανιστάν και της περιοχής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η επιχείρηση είχε νομική βάση.

Η δολοφονία του Ζαουαχίρι έρχεται σχεδόν ένα χρόνο αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν κατόπιν εντολής του κ. Μπάιντεν, θέτοντας τέλος στην 20ετή στρατιωτική παρουσία εκεί.

Σύμφωνα με μια ειρηνευτική συμφωνία του 2020 με τις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν συμφώνησαν να μην επιτρέψουν στην Αλ Κάιντα ή σε οποιαδήποτε άλλη εξτρεμιστική ομάδα να δρα σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα είναι επί μακρόν σύμμαχοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν γνώριζαν την παρουσία του Ζαουαχίρι στην Καμπούλ.

Σε παρασκηνιακές ενημερώσεις, αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπαν ότι θυγατρικές των Ταλιμπάν επισκέφτηκαν το ασφαλές σπίτι μετά το χτύπημα σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν στοιχεία της παρουσίας του εκεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι φιλοξενώντας τον Ζαουαχίρι στην Καμπούλ, οι Ταλιμπάν «παραβίασαν κατάφωρα» την ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Ayman al-Zawahiri ήταν ο ιδεολογικός εγκέφαλος πίσω από την Αλ Κάιντα.

ο Αιγύπτιος γιατρός που φυλακίστηκε τη δεκαετία του 1980 για συμμετοχή στο μαχητικό Ισλάμ, εγκατέλειψε τη χώρα μετά την απελευθέρωσή του και ενεπλάκη σε βίαια διεθνή τζιχαντιστικά κινήματα.

Τελικά εγκαταστάθηκε στο Αφγανιστάν και ένωσε τις δυνάμεις του με έναν πλούσιο Σαουδάραβα, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μαζί κήρυξαν τον πόλεμο στις ΗΠΑ και οργάνωσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Χρειάστηκε μια δεκαετία για να εντοπιστεί και να σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν από τις ΗΠΑ. Μετά από αυτό, ο Ζαουαχίρι ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα, αλλά έγινε μια απομακρυσμένη και περιθωριακή φιγούρα, μόνο περιστασιακά έβγαζε μηνύματα.

Οι ΗΠΑ θα κηρύξουν τον θάνατό του ως νίκη, ιδιαίτερα μετά τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν πέρυσι, αλλά ο Zawahiri είχε σχετικά μικρή επιρροή καθώς νέες ομάδες και κινήματα όπως το Ισλαμικό Κράτος έχουν αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή. Ένας νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα αναμφίβολα θα εμφανιστεί, αλλά πιθανότατα θα έχει ακόμη μικρότερη επιρροή από τον προκάτοχό του.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι η πρώτη γνωστή επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έπειτα από τη στρατιωτική απόσυρση τον περασμένο Αύγουστο και παρά την απόσυρση, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δεκαετιών συνεχίζεται, παρατηρεί ο ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Αμερική, Τζον Σάντγουορθ.

Μέρες πριν από την αποχώρηση, μια κακώς υπολογισμένη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ σκότωσε 10 αθώους ανθρώπους στην Καμπούλ, ανάμεσά τους έναν εργαζόμενο σε ανθρωπιστική βοήθεια και επτά παιδιά. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήταν ένα «τραγικό λάθος» και είχαν στόχο να βάλουν στο στόχαστρο ένα τοπικό παράρτημα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.